Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Landelijke uitrol keuzehulp longkanker gestart

Santeon, ZorgKeuzeLab, Universiteit Utrecht, Amsterdam UMC en Longkanker Nederland ontwikkelen een vernieuwde keuzehulp voor patiënten met longkanker. Deze keuzehulp wordt in minimaal twintig ziekenhuizen geïmplementeerd over een periode van twee jaar.
© K Davis/peopleimages.com / stock.adobe.com

Patiënten met longkanker staan in een korte tijd voor veel beslissingen over diagnostiek, behandeling en/of palliatieve zorg die een grote impact op de levenskwaliteit hebben. “Het is daarom van belang dat de patiënt samen met de zorgverlener goed geïnformeerd en weloverwogen kan beslissen wat de best passende behandeling is”, aldus Santeon.

Nieuwe keuzehulp

Afgelopen januari is het implementatieproject ‘Nationale uitrol samen beslissen met de Longkanker keuzehulp’ gestart. Hierin worden twee bestaande keuzehulpen samengevoegd tot één vernieuwde Longkanker keuzehulp voor alle stadia van longkanker. “De keuzehulp bevat een ‘patient-like-me module’, waarin patiënten stadium IV longkanker uitkomstinformatie kunnen zien van patiënten zoals zij”, meldt Santeon.

Momenteel wordt de data geactualiseerd voor de patients-like-me module. De versie die geïmplementeerd wordt, bevat informatie over patiënten die in 2019 en 2020 de diagnose longkanker hebben gekregen. Deze data wordt gedurende het project verder vernieuwd. “Hierdoor sluit de getoonde informatie zo goed mogelijk aan bij de huidige behandelmogelijkheden.” Ook is er een conceptontwerp gemaakt voor de weergave van deze informatie en de integratie van de patients-like-me module binnen de Longkanker Keuzehulp.

Implementatie

De vernieuwde keuzehulp wordt in minimaal twintig ziekenhuizen geïmplementeerd over een periode van twee jaar. De implementatie wordt zowel kwalitatief als kwantitatief geëvalueerd. In september starten de voorbereidingen voor de implementatie van de vernieuwde Longkanker keuzehulp in de eerste vijf ziekenhuizen. Het project wordt door KWF Kankerbestrijding gesubsidieerd.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.