Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Less is more: een overzicht van initiatieven

Op veel plekken in Nederland zijn onderzoeken en programma's gestart om een einde te maken aan niet-effectieve zorg. Een overzicht.

Het Citrienfonds-programma Doen of laten? Dit programma verzamelt kennis over de-implementeren en de-implementatie in de praktijk.

De campagne Verstandig kiezen van de FMS, ZonMw en de Patiëntenfederatie. Dit programma heeft zogenoemde verstandige keuzes vastgesteld, zorg waarbij terughoudendheid op zijn plaats is.

De campagne Begin een goed gesprek, gecoördineerd door de Nederlandse Patiëntenfederatie. Dit programma richt zich op het verbeteren van de gezamenlijke besluitvorming door patiënten en artsen, een essentieel onderdeel bij het bevorderen van gepaste zorg.

De Beter-laten-campagne. In opdracht van ZonMw heeft IQ healthcare met V&VN de Beter-laten-lijst opgesteld. Dit is een inventarisatie van beter-niet-doen aanbevelingen uit verpleegkundige richtlijnen. V&VN heeft deze lijst gebruikt om een campagne te lanceren en het debat aan te wakkeren in het veld over het thema ‘passende zorg’.

Het Bewustzijnsproject, geïnitieerd door het College Geneeskundige Specialismen, heeft de afgelopen jaren het bewustzijn van het belang van doelmatigheid bij de AIOS gestimuleerd.H

Het project Zinnige Zorg van het Zorginstituut beoordeelt of de diagnostiek en de therapeutische interventies die deel uitmaken van het basispakket op een patiëntgerichte, effectieve en doelmatige manier worden ingezet.

VGZ heeft een ander programma met dezelfde naam. De zorgverzekeraar streeft er met haar Zinnige Zorg naar om de zorg samen met zorgaanbieders te verbeteren.

Programma’s die vragen over de effectiviteit van behandelingen en kennislacunes onderzoeken in zogenoemd zorgevaluatieonderzoek, zoals het Doelmatigheidsprogramma van ZonMw en de programma’s Leading the change en Zorgevaluatie. Als deze onderzoeken aantonen dat zorg niet effectief is, is de-implementatie nodig.

 

 

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.