Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

MC Leeuwarden introduceert thematische organisatiestructuur

De zorg wordt binnen het Medisch Centrum Leeuwarden per 1 oktober drastisch anders ingericht. Waar het ziekenhuis momenteel nog een tiental afdelingen heeft, zal de zorg binnenkort in zes primaire zorgeenheden worden georganiseerd. De nieuwe ordening moet patiëntgerichte zorg en meer flexibiliteit in capaciteiten en resources gaan opleveren. 

Het MCL introduceert zes zorgeenheden: snijdend, beschouwend, acuut, oncologie, hart-vaat en vrouw-moeder-kind. Elke zorgeenheid wordt geleid door twee managers. Daarnaast is er een Medisch Facilitaire Eenheid, met daarin de medisch ondersteunende afdelingen zoals het operatiecentrum en anesthesiologie, CMBT (radiologie en nucleaire geneeskunde), ziekenhuisfarmacie/apotheek, paramedische afdelingen en klinische fysica, meldt het ziekenhuis.

Eenduidigheid

Bestuurslid Erica Bakkum gelooft dat patiënten het beste af zijn bij een eenduidig proces, zo zegt ze tegen Zorgvisie. “De nieuwe organisatiestructuur zorgt voor eenduidigheid en voor kortere lijntjes tussen verschillende disciplines. Poli’s zijn natuurlijk vanuit een historische context ontstaan, maar als je samen naar een eenduidige workflow toewerkt, kan je veel ‘waste’ verminderen.”

Kwaliteit

Rik Gerritsen, stafvoorzitter en co-bestuurder van MCL gelooft dat met de nieuwe aanpak meer recht wordt gedaan aan de zorgvraag. “Een patiënt doorverwijzen van de ene specialist naar de andere verandert in een aanpak waarbij die andere specialist steeds vaker van meet af aan binnen de zorgeenheid al bij de behandeling betrokken is.” Gerritsen verwacht dat de kwaliteit van zorg toeneemt omdat de zorg leidend wordt en de organisatievorm daarop aan wordt gepast. “Het is een organisatiewijziging die zich vanuit het perspectief van de patiënt vooral achter de schermen afspeelt.”

Draagvlak

Erica Bakkum vertelt tegen Zorgvisie dat binnen het MCL samen met alle lagen van het ziekenhuis, waaronder de medewerkersunits, de OR en de raad van bestuur, een besturingsfilosofie is opgesteld. “Het belang van de patiënt staat nu eenmaal voorop binnen ons ziekenhuis. Het leveren van goede zorg is onze why, en dat heeft denk ik tot draagvlak geleid.”

Karolinska en Reinier de Graaf

Zorgvisie vraagt Erica Bakkum naar overeenkomsten en verschillen met het Karolinska University Hospital in Stockholm en Reinier de Graaf in Delft, die al eerder een transitie maakten naar de thematische organisatiestructuur. Het grootste verschil met zowel Karolinska als Reinier de Graaf is dat zij de gehele vakgroepen hebben opgeheven. Die houdt het MCL in stand. “Niet zozeer als het gaat om de zorg die we bieden, maar wel als de plek waarin je werkt”, zegt Bakkum. Een verschil met Reinier de Graaf is verder dat het MCL de kliniek heeft meegenomen in hetzelfde organisatiemodel. Daarmee hoopt het ziekenhuis de poli en polikliniek beter met elkaar te verbinden.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.