Het MCL introduceert zes zorgeenheden: snijdend, beschouwend, acuut, oncologie, hart-vaat en vrouw-moeder-kind. Elke zorgeenheid wordt geleid door twee managers. Daarnaast is er een Medisch Facilitaire Eenheid, met daarin de medisch ondersteunende afdelingen zoals het operatiecentrum en anesthesiologie, CMBT (radiologie en nucleaire geneeskunde), ziekenhuisfarmacie/apotheek, paramedische afdelingen en klinische fysica, meldt het ziekenhuis.
Eenduidigheid
Bestuurslid Erica Bakkum gelooft dat patiënten het beste af zijn bij een eenduidig proces, zo zegt ze tegen Zorgvisie. “De nieuwe organisatiestructuur zorgt voor eenduidigheid en voor kortere lijntjes tussen verschillende disciplines. Poli’s zijn natuurlijk vanuit een historische context ontstaan, maar als je samen naar een eenduidige workflow toewerkt, kan je veel ‘waste’ verminderen.”
Kwaliteit
Rik Gerritsen, stafvoorzitter en co-bestuurder van MCL gelooft dat met de nieuwe aanpak meer recht wordt gedaan aan de zorgvraag. “Een patiënt doorverwijzen van de ene specialist naar de andere verandert in een aanpak waarbij die andere specialist steeds vaker van meet af aan binnen de zorgeenheid al bij de behandeling betrokken is.” Gerritsen verwacht dat de kwaliteit van zorg toeneemt omdat de zorg leidend wordt en de organisatievorm daarop aan wordt gepast. “Het is een organisatiewijziging die zich vanuit het perspectief van de patiënt vooral achter de schermen afspeelt.”
Draagvlak
Erica Bakkum vertelt tegen Zorgvisie dat binnen het MCL samen met alle lagen van het ziekenhuis, waaronder de medewerkersunits, de OR en de raad van bestuur, een besturingsfilosofie is opgesteld. “Het belang van de patiënt staat nu eenmaal voorop binnen ons ziekenhuis. Het leveren van goede zorg is onze why, en dat heeft denk ik tot draagvlak geleid.”
Karolinska en Reinier de Graaf
Zorgvisie vraagt Erica Bakkum naar overeenkomsten en verschillen met het Karolinska University Hospital in Stockholm en Reinier de Graaf in Delft, die al eerder een transitie maakten naar de thematische organisatiestructuur. Het grootste verschil met zowel Karolinska als Reinier de Graaf is dat zij de gehele vakgroepen hebben opgeheven. Die houdt het MCL in stand. “Niet zozeer als het gaat om de zorg die we bieden, maar wel als de plek waarin je werkt”, zegt Bakkum. Een verschil met Reinier de Graaf is verder dat het MCL de kliniek heeft meegenomen in hetzelfde organisatiemodel. Daarmee hoopt het ziekenhuis de poli en polikliniek beter met elkaar te verbinden.