Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Medtronic zoekt VBHC-samenwerking in ziekenhuis en eerstelijn

Medtronic werkt al jaren samen met strategische partners aan de realisatie van waardegedreven zorg. “De komende tijd gaan we dat nog meer uitbreiden”, zegt Olivia Natens, de nieuwe directeur Benelux, “zowel binnen de ziekenhuismuren als in de eerste en anderhalve lijn.”

Medtronic heeft al een aantal jaar geleden het idee van Value Based Healthcare omarmd, bijvoorbeeld met ziekenhuizen om zorgpaden te optimaliseren en de juiste zorg op de juiste plek te organiseren. “We bouwen dat nu verder uit met gelijkgestemde partners, zodat we samen het verschil kunnen maken in het toegankelijk, kwalitatief en betaalbaar houden van de zorg”, zegt Olivia Natens, Country Director Benelux bij Medtronic.

One-stop-shop

Een van de VBHC-samenwerkingen waarmee Medtronic al resultaten bereikt, is het Hart + Vaat Centrum van het Maastricht UMC+. Olivia Natens: “Daar worden patiënten via een zogenaamd ‘one-stop-shop’-model in één polibezoek helemaal doorgelicht, van intake tot diagnose en behandelvoorstel. Ze hoeven dus niet tussentijds te wachten op uitslagen en nieuwe afspraken. Tegelijkertijd wordt patiënttevredenheid gemeten. Deze manier van zorg wordt erg goed gewaardeerd.”

Spaghetti

Er valt financieel en in tijd een wereld te winnen door dit soort trajecten, legt Natens uit aan de hand van plaatjes van patiëntenstromen. “Die zien er nog te vaak uit als een spaghetti. Patiënten gaan door een wirwar aan afspraken en onderzoeken. Dat kan veel efficiënter. MUMC+ en Medtronic hebben nauw samengewerkt om Operational Excellence ziekenhuisbreed door te voeren, met veel succesvolle initiatieven. Daarbij steeg zowel patiënt- als medewerkerstevredenheid, en werd de zorg efficiënter en van hogere kwaliteit. In het kader van Value Based Healthcare kijken we ook welke zorg, met behulp van aangepaste zorgpaden, e-health en telemonitoring, juist niet meer in het ziekenhuis hoeft plaats te vinden.”

Stadspoli Rug

Op dezelfde manier kijkt Medtronic naar patiëntenstromen en zorgpaden voor chronische aandoeningen in de eerste en anderhalve lijn, schetst Olivia Natens. Een voorbeeld is de anderhalvelijnspoli voor lage rugklachten in Maastricht, waardoor alleen de juiste, dus significant minder, patiënten worden doorverwezen naar het ziekenhuis. De Stadspoli Rug was in 2019 een van de voorloperprojecten met subsidie vanuit de VWS-stimuleringsregeling ‘Transparantie over de kwaliteit van zorg’.

Zorgverzekeraars

In het kader van VBHC kijkt Medtronic kijkt met samenwerkingspartijen naar inrichting van multidisciplinaire Integrated Practice Units (IPU’s), efficiënte zorgpaden (bijvoorbeeld wel of niet behandelen) en technische verbeteringen (bijvoorbeeld op het gebied van data of kunstmatige intelligentie), maar ook naar waar de shared savings en shared risks liggen. “Daarvoor zoeken we nu ook contact met bijvoorbeeld zorgverzekeraars”, zegt Natens. “We richten ons niet alleen op artsen en specialisten in ziekenhuizen.”

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.