Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Meer onderzoek alvleesklierkanker nodig’

De vijfjaars overleving bij alvleesklierkanker is nog steeds laag. Om dit te veranderen, is meer onderzoek nodig naar manieren om de ziekte beter en vooral eerder te herkennen.

Dit zegt de IKNL in het kader van Wereldalvleesklierkankerdag op 15 november.

Slecht zichtbaar

Alvleesklierkanker geeft vaak lange tijd geen klachten. Als er wel klachten zijn, dan zijn die over het algemeen te onduidelijk om te kunnen leiden tot een snelle diagnose. In een vroeg stadium is alvleesklierkanker meestal slecht zichtbaar op een scan. Als de patiënt wel klachten krijgt, is het vaak al te laat. Als de kanker al is uitgezaaid is er vaak alleen levensverlengende behandeling mogelijk.

Verbeteringen

Er zijn de afgelopen tien jaar wel wat verbeteringen, aldus de IKNL. Steeds meer patiënten komen in aanmerking voor een operatie en/of chemotherapie. Zo ontvangt inmiddels een op de vijf patiënten een operatie en een op de drie patiënten met uitgezaaide alvleesklierkanker start met chemotherapie.

Kwaliteit van leven

Ook wordt er meer aandacht bestaat voor kwaliteit van leven, met of zonder kankerbehandeling. Dit gebeurt onder andere op het platform voor onderzoek naar alvleesklierkanker, genaamd PACAP. Het doel is om optimale zorg te leveren die goed aansluit bij de wensen en waarden van de patiënt.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.