Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

MMC biedt immunotherapie thuis voor patiënten met melanoom

Patiënten van Máxima Medisch Centrum met een melanoom kunnen sinds kort thuis immunotherapie toegediend krijgen via een infuus.

Op korte termijn gaat  het ziekenhuis de thuisbehandeling ook aanbieden aan long- nier- en blaaskankerpatiënten.

Immunotherapie is intensief en langdurig. Een behandeling vindt elke vier weken plaats en duurt ongeveer twee uur, waarbij een patiënt via een infuus medicatie toegediend krijgt. Verpleegkundig specialist Lian Sweegers: “Naast toedienen van de immunotherapie kan er ook thuis bloed worden afgenomen. Dit is nodig voorafgaand aan de controleafspraak waarvoor de patiënt wel om de vier weken naar het ziekenhuis komt. Zo blijven we de patiënt wel regelmatig zien ter controle.”

Gespecialiseerde zorg thuis

De immunotherapie wordt altijd begeleid door een gespecialiseerd verpleegkundige, die bij de patiënt thuis komt en de hele behandeling blijft. Deze zorg wordt geleverd door Care4Homecare, als ambulante kliniek. Deze landelijk werkende organisatie levert maatwerk voor ziekenhuis verplaatste zorg met onder meer eigen gespecialiseerde verpleegkundigen en infuustechnologie.

Nauw contact

Daarbij staat de verpleegkundige in nauw contact met Máxima Medisch Centrum. Na elke behandeling thuis heeft de verpleegkundig specialist van MMC telefonisch contact met de patiënt om de behandeling terug te koppelen. “Immunotherapie kan bijwerkingen hebben, zoals darm- of spierontsteking. We zijn er alert op deze tijdig te signaleren bij de patiënt om veilige en patiëntvriendelijke zorg in de thuissituatie te garanderen”, vertelt Sweegers.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.