Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Netwerk wondzorg in Den Bosch bewijst succes

Ruim twintig organisaties in de regio Den Bosch werken nu twee jaar samen om de behandeling van complexe wonden samen te verbeteren. Het doel is het verhogen van kwaliteit van leven door een snellere wondgenezing. De resultaten zijn veelbelovend.

In het netwerk werken bijvoorbeeld verpleeg- en verzorgingshuizen, huisartsen, thuiszorg en ziekenhuis samen. Waar vroeger ieder zijn eigen behandelmethode had en eigen wondverzorgingsproducten gebruikte, zijn nu kennis en ervaring uitgewisseld en best practices ontwikkeld. Mensen ontvangen thuis of in het ziekenhuis dezelfde bewezen goede behandeling met dezelfde producten. De gespecialiseerde wondverpleegkundigen vormen hierin de belangrijkste schakel.

Tevreden

Patiënten geven terug zeer tevreden te zijn met de nieuwe werkwijze. Het netwerk wil deze tevredenheid om twee redenen graag cijfermatig onderbouwen. Ten eerste om aan te kunnen tonen dat de werkwijze daadwerkelijk een positief effect heeft op de genezing van complexe wonden. En en tweede om verder te kunnen verbeteren.

Expertisecentrum

Er zijn nu ruim 25 gespecialiseerde wondzorgdeskundigen werkzaam binnen de verschillende zorgorganisaties in de Bossche regio. Organisaties die geen eigen gespecialiseerde wondverpleegkundige hebben, kunnen een beroep doen op een van de wondverpleegkundigen van hun collega’s. Binnen het ziekenhuis is een wondexpertisecentrum ingericht waar patiënten naar verwezen kunnen worden.

In samenspraak met de patiënt en alle betrokken disciplines wordt de diagnose gesteld en een passend behandelplan opgesteld. Op den duur is het de bedoeling dat er een wondexpertiseteam is. Dat moet bestaan uit gespecialiseerde verpleegkundigen die op locatie advies kunnen geven en de behandeling starten.

Beslisboom

Alle professionals in de regio hebben toegang tot een app met onderlinge werkafspraken. Onderdeel van deze app is een beslisboom waarmee zorgprofessionals diagnoses kunnen stellen. Ze kunnen zo vaststellen wat voor soort wond het is én, belangrijker nog, wat de onderliggende oorzaak is. Daardoor kunnen ze gerichter behandelen en kan de wond sneller en beter genezen. Een tweede hulpmiddel is een wondwijzer waarin staat welke materialen het beste te gebruiken zijn voor welke wond.

Bij het wondzorgnetwerk zijn de volgende organisaties betrokken: Brabantzorg, Buurtzorg, Cura Excellent, Domus Magnus, Hospice de Duinsche Hoeve, Interzorg, IVT, Jeroen Bosch Ziekenhuis, Laverhof, Ouderenzorg Annenborch, Pantein, Schakelring, Sint Josefoord, Thebe, Van Neynsel, Vivent, Vughterstede, Zorggroep Beroemd, Zorggroep Chronos, Zorggroep Elde Maasduinen, Zorgplein Maaswaarden.

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.