Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Onderzoek: Ruimte voor verbetering bij behandeling psoriasis en eczeem

De behandeling van eczeem en psoriasis door de huisarts kan nog een stuk beter. Veel patiënten krijgen nog altijd een zalf zonder medicijn. Dit terwijl de zalf met medicijn aanbevolen is. Dat blijkt uit onderzoek van Nivel.

Dat huisartsen patiënten met constitutioneel eczeem of psoriasis niet altijd adequaat behandelen, bleek tijdens de screeningsfase van de Zinnige Zorg-trajecten over huidziekten van het Zorginstituut Nederland. Uit het vervolgonderzoek blijkt nu dat (genees)middelen niet of pas laat worden ingezet, of dat de middelen niet sterk genoeg zijn. Uit het onderzoek van het Nivel en het Zorginstituut blijkt dat maar bij  50 tot 63 procent van de patiënten een crème of zalf zonder geneesmiddel (indifferent middel) wordt voorgeschreven, terwijl dit de aanbevolen basisbehandeling is. Ook werd er minder vaak dan zou moeten een dermatocorticosteroid voorgeschreven bij eczeem of psoriasis.

Smeermoe

“Daardoor moeten patiënten vaak langer smeren, wat ertoe kan leiden dat patiënten “smeermoe” raken en de therapietrouw afneemt. Als de middelen op de juiste wijze worden ingezet, volgens de NHG-standaarden ‘eczeem’ en ‘psoriasis’, vormen deze juist de basis voor een gepaste stepped care-behandeling van de huidaandoeningen”, concluderen de onderzoekers.

Zinnige zorg

Het onderzoek maakt deel uit van de verdiepingsfase van het project Zinnige Zorg voor mensen met eczeem en psoriasis. “Mede op basis van deze uitkomsten zijn in het ‘Verbetersignalement’  van het Zorginstituut ‘verbeterafspraken’ opgenomen om patiënten in de eerste lijn effectiever te kunnen behandelen en niet onnodig naar de tweede lijn te verwijzen. De volgende stap in het Zinnige Zorg-traject is de implementatiefase. Hierin wordt de voorgestelde verbetering in de zorg gerealiseerd. De verantwoordelijkheid hiervoor ligt bij de zorgpartijen zelf”, aldus Nivel.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.