Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ook prostaatkankernetwerk in Zuid- en West-Nederland

Per 1 september van dit jaar opent de Anser prostaatoperatiekliniek in het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam. Daarin gaan zeven ziekenhuizen hun prostaatzorg concentreren.

De deelnemende ziekenhuizen binnen het Anser prostaatnetwerk zijn Albert Schweitzer ziekenhuis, Erasmus MC, Franciscus Gasthuis & Vlietland, Haaglanden Medisch Centrum, Leids Universitair Medisch Centrum, Maasstad Ziekenhuis en OLVG. Vorige week werd bekend dat negen andere ziekenhuizen hun prostaatzorg gaan concentreren in het Prostaatkankernetwerk.

Strengere volumenormen

Per 1 januari 2019 gelden strengere volumenormen voor prostaatverwijderingen; ieder ziekenhuis moet dan minimaal honderd operaties per jaar verrichten. Anser operateurs verrichten jaarlijks individueel ten minste 150 ingrepen. De Anser prostaatoperatiekliniek geeft aan de grootste kliniek van Nederland te zullen worden met circa 1.000 operaties op jaarbasis. Het Prostaatkankernetwerk noemt een aantal van 750 operaties per jaar.

Samen met het Prostaatkankercentrum van Reinier Haga in Delft, waar nu 250 operaties per jaar plaatsvinden maar waar een groei naar maximaal 450 operaties wordt verwacht, komen de expertisecentra in de Randstad dicht bij het aantal van 2500 prostaatkankeroperaties die jaarlijks in Nederland worden uitgevoerd, zo meldt Zorgvisie.

Hoge aantallen

Chris Bangma, uroloog in het Erasmus MC, is een van de kartrekkers van de Anser Prostaatoperatiekliniek. Hij erkent op Zorgvisie dat er op papier door verschillende partijen hoge aantallen worden geclaimd. “Maar het zijn uiteindelijk de zorgverzekeraars die de patiëntenstroom leiden; er is geen sprake van onderlinge concurrentie. Innovatie en verbetering is ons doel, wij worden geen cent beter van hogere capaciteit.”

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.