Wekelijks onderzoeken een cardioloog en een Physician Assistant ouderen die al bekend zijn met hartfalen in hun zorginstelling in Delft. In hun vertrouwde woonomgeving krijgen ze een uitgebreid onderzoek op hartfalen. Zo worden hart-echo’s gemaakt en wordt gekeken naar symptomen die wijzen op het ontsporen van hartfalen. Samen met de specialist ouderengeneeskunde van Pieter van Foreest op de betreffende locatie wordt de optimale instelling van medicatie besproken en worden adviezen gegeven op het gebied van hartfalen.
Eerder behandelen
Marco Knook, cardioloog-intensivist van het Reinier de Graaf ziekenhuis: “Door ontsporen van hartfalen bij deze kwetsbare groep mensen veel eerder op te sporen en te behandelen, zorgen we voor een betere kwaliteit van leven en kunnen we het aantal ziekenhuisopnames verminderen.”
Grote winst
Inge Aangenendt, Eerste Specialist Ouderengeneeskunde bij Pieter van Foreest: “Deze samenwerking bevordert de kwaliteit van leven van onze bewoners en cliënten die tijdelijk bij ons zijn opgenomen. Zij zijn over het algemeen tussen de 80 en 90 jaar oud. Hartfalen overschaduwt regelmatig hun revalidatieproces en laatste levensfase. De betrokkenheid van de cardiologen bij onze cliënten op locatie, het advies dat onze cliënten en wij als specialisten ouderengeneeskunde krijgen over hartfalen en de behandelplannen op maat, zorgen ervoor dat onze cliënten minder snel op de Spoedeisende hulp terechtkomen. Nu onze cliënten met hartfalen op locatie worden behandeld, hoeven zij niet meer, de voor hen inspannende gang naar het ziekenhuis te maken. En dát is een grote winst.”
Toekomst
De gezamenlijke pilot loopt tot en met april 2019. In deze periode worden wekelijks vier tot zes patiënten op locatie onderzocht op hartfalen. Na de pilot worden de resultaten bekeken. Als blijkt dat patiënten tevreden zijn met deze nieuwe manier van werken en het aantal ziekenhuisopnames onder de doelgroep is afgenomen, wil het ziekenhuis deze cardiologische onderzoeken op meer plekken in de regio Delft uit te voeren.