Dit blijkt uit onderzoek van het Nivel. Dit verschil in perceptie is volgens het onderzoek al zichtbaar in de eerste stappen van het proces van samen beslissen. Het begint bij het duidelijk maken dat er een behandelkeuze gemaakt moet worden.
Wel bespreken
Zo geeft minder dan de helft van de patiënten aan dat zijn arts heeft verteld dat er voor de klacht meerdere behandelmogelijkheden zijn en/of dat zij gezamenlijk de verschillende opties grondig afwegen. Onder de ondervraagde artsen geeft echter een ruime meerderheid aan dat zij dit wel bespreken met hun patiënten.
Dit onderzoek is onderdeel van de Transparantiemonitor 2019-2020. De resultaten zijn gebaseerd op een vragenlijstmeting onder burgers en een vragenlijstmeting onder artsen.
Uitdagingen
Er is veel aandacht voor samen beslissen. Zo is gezamenlijke besluitvorming onderdeel van diverse strategische doelstellingen, visies en hoofdlijnakkoorden. Verschillende uitdagingen spelen echter een rol bij de implementatie van samen beslissen. Dit bleek uit eerdere rapporten van de Transparantiemonitor over onder andere keuzehulpen bij samen beslissen en het project Beslist Samen!
Geen ziekenhuisbreed beleid
Er is bijvoorbeeld nog niet altijd een ziekenhuisbreed beleid voor samen beslissen. Ook worden hulpmiddelen voor samen beslissen, zoals keuzehulpen, nog weinig gebruikt. De komende tijd moet blijken of de verschillende initiatieven gericht op de implementatie van gezamenlijke besluitvorming leiden tot een toename in de mate van samen beslissen.
———————————————————————————————
Vanaf 15 januari staan op Qruxx vijf e-leanings over samen beslissen. De e-learnings zijn in de afgelopen jaren door NFK ontwikkeld in samenwerking met veel andere betrokkenen uit de praktijk. Naast een inleidende module zijn er modules over samen beslissen bij beperkte gezondheidsvaardigheden en in de palliatieve zorg, de toepassing van uitkomstinformatie bij samen beslissen en ondersteunen bij samen beslissen.