Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Patients like me-dashboard geeft richting en houvast

In het Meander Medisch Centrum is in november op de poli Urologie gebruik gemaakt van een patients like me-dashboard. "Ik merk nu al dat zo’n dashboard met statistieken veel meer tot de verbeelding spreekt", zegt uroloog en initiatiefnemer Tom Arends. Het dashboard is samengesteld aan de hand van eigen PROMs.

In het dashboard krijgen patiënten bij wie de prostaat met behulp van een operatierobot wordt verwijderd inzicht in de uitkomsten die bij deze behandeling worden behaald. Ze kunnen zichzelf vergelijken met patiënten die qua leeftijd, gewicht en stadium van tumor overeenkomen.

In het patients like me-dashboard zijn drie verschillende scores te zien: de incontinentiescore, de erectiescore en de PSA-waarde (een hoge waarde indiceert een grote kans op prostaatkanker). Het gaat hierbij om de scores voorafgaand aan de operatie, na drie maanden en na zes maanden. Zo kunnen patiënten die geopereerd worden zien wat ze na afloop kunnen verwachten en of hun herstel naar verwachting spoedig verloopt.

Houvast

Mede-initiatiefnemer verpleegkundig specialist Yolanda Ooms vertelt dat de eerste ervaringen met het dashboard positief zijn: “Het dashboard bespreek ik op twee momenten in de behandeling; voorafgaand aan de operatie als hulpmiddel in het maken van een behandelkeuze en drie maanden na de operatie. Patiënten hebben op dat moment veelal nog te maken met incontinentie en erectiestoornis en de PSA-waarde houdt ze nog erg bezig. Het op dat moment inzichtelijk maken van persoonspecifieke cijfers en het verloop daarvan in het eerste jaar na de operatie, geeft richting en houvast. Dit wordt als erg prettig ervaren.”

PROMs

Meander verzamelt al sinds 2018 via digitale vragenlijsten PROMs (patiëntgerapporteerde uitkomsten) bij patiënten met prostaatkanker. “Het is fijn dat de informatie die we al jaren verzamelen nu terug kunnen geven aan de patiënt”, zegt Tamara Broughton, Adviseur Kwaliteit en Veiligheid. Op dit moment zijn de gegevens van ruim 600 patiënten in het dashboard verwerkt. Het gaat hierbij om patiënten van Meander, Tergooi en UMC Utrecht, aangezien zij samen het Prostaatcentrum Midden-Nederland vormen. Broughton: “Het is waardevol dat dit dashboard is samengesteld aan de hand van onze eigen data, zodat patiënten echt kunnen zien hoe de zorguitkomsten in Meander zijn. Het zou mooi zijn als we dit in de toekomst ook bij andere behandelingen kunnen introduceren.”

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.