In het dashboard krijgen patiënten bij wie de prostaat met behulp van een operatierobot wordt verwijderd inzicht in de uitkomsten die bij deze behandeling worden behaald. Ze kunnen zichzelf vergelijken met patiënten die qua leeftijd, gewicht en stadium van tumor overeenkomen.
In het patients like me-dashboard zijn drie verschillende scores te zien: de incontinentiescore, de erectiescore en de PSA-waarde (een hoge waarde indiceert een grote kans op prostaatkanker). Het gaat hierbij om de scores voorafgaand aan de operatie, na drie maanden en na zes maanden. Zo kunnen patiënten die geopereerd worden zien wat ze na afloop kunnen verwachten en of hun herstel naar verwachting spoedig verloopt.
Houvast
Mede-initiatiefnemer verpleegkundig specialist Yolanda Ooms vertelt dat de eerste ervaringen met het dashboard positief zijn: “Het dashboard bespreek ik op twee momenten in de behandeling; voorafgaand aan de operatie als hulpmiddel in het maken van een behandelkeuze en drie maanden na de operatie. Patiënten hebben op dat moment veelal nog te maken met incontinentie en erectiestoornis en de PSA-waarde houdt ze nog erg bezig. Het op dat moment inzichtelijk maken van persoonspecifieke cijfers en het verloop daarvan in het eerste jaar na de operatie, geeft richting en houvast. Dit wordt als erg prettig ervaren.”
PROMs
Meander verzamelt al sinds 2018 via digitale vragenlijsten PROMs (patiëntgerapporteerde uitkomsten) bij patiënten met prostaatkanker. “Het is fijn dat de informatie die we al jaren verzamelen nu terug kunnen geven aan de patiënt”, zegt Tamara Broughton, Adviseur Kwaliteit en Veiligheid. Op dit moment zijn de gegevens van ruim 600 patiënten in het dashboard verwerkt. Het gaat hierbij om patiënten van Meander, Tergooi en UMC Utrecht, aangezien zij samen het Prostaatcentrum Midden-Nederland vormen. Broughton: “Het is waardevol dat dit dashboard is samengesteld aan de hand van onze eigen data, zodat patiënten echt kunnen zien hoe de zorguitkomsten in Meander zijn. Het zou mooi zijn als we dit in de toekomst ook bij andere behandelingen kunnen introduceren.”