Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Pilot met korte PREM-vragenlijst NVZ succesvol

De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) heeft onlangs de pilot Patiëntervaringen afgerond. Ruim 80.000 patiënten uit dertien ziekenhuizen deelden hun ervaringen via een korte standaardvragenlijst .

Sjors van Aalst, projectleider bij de NVZ, is blij met de uitkomst van de pilot: “Er is duidelijk gebleken dat er behoefte is aan een korte, generieke PREM. Die was er nog niet. De gebruikte lijst bestaat uit slechts zestien vragen.”

De lijst is gebaseerd op een lijst van het Picker Institute. Het ErasmusMC heeft de lijst geschikt gemaakt voor de Nederlandse situatie. Pharos heeft de vragen beoordeeld, zodat deze ook geschikt zijn voor mensen met beperkte gezondheidsvaardigheden.

Te lang

Er waren al wel vragenlijsten, maar die waren volgens Van Aalst veel te lang. “Als je patiënten tachtig vragen voorschotelt naast de eventuele PROMs die ze ook nog krijgen, is dat veel te veel. Dat kun je en mag je niet vragen.”

Uit de pilot blijkt dat de zestien vragen een goed beeld geven van de patiëntervaringen. Een van de thema’s is samen beslissen. Daar staan drie vragen over in de lijst. Van Aalst: “We vragen of een patiënt en/of zijn familieleden voldoende hebben kunnen meepraten en of de voor- en nadelen van de verschillende behandelopties duidelijk zijn uitgelegd.”

Aanpassen

De lijst bestaat uit zestien vragen, maar is wel flexibel. Indien nodig kan een ziekenhuis vragen toevoegen of verwijderen. Al is het natuurlijk niet de bedoeling dat het alsnog een te lange lijst wordt. Van Aalst: “Enkele ziekenhuizen hebben nog vragen toegevoegd over de zorg op afstand tijdens de coronacrisis. Het is fijn dat die mogelijkheid er is.”

Olievlek

De pilot is nu afgerond, maar dat wil niet zeggen dat de lijst weer uit beeld verdwijnt. Van Aalst: “Het zou mooi zijn als we kunnen komen tot een landelijke, generieke vragenlijst. We willen de pilot als een olievlek gaan uitbreiden.”

“Dat doen we in de vorm van een project binnen het NVZ-programma Waardegedreven zorg. Naast het uitbreiden van het aantal ziekenhuizen willen we onderzoeken hoe we de vragen nog meer kunnen gebruiken om leren en verbeteren te stimuleren. We hopen dat er nog veel meer ziekenhuizen met de lijst gaan werken.”

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.