Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Plan B nodig voor oudere patiënt met alvleesklierkanker’

Patiënten met alvleesklierkanker die ouder zijn dan 70 jaar krijgen minder vaak een operatie. Voor de kwetsbare patiënten die geen operatie aan kunnen, biedt de Nederlandse richtlijn alvleesklierkanker echter te weinig alternatief.

De oudere patiënten hebben vaak een slechtere conditie en/of bijkomende aandoeningen. Als een arts hen volgens de richtlijn behandelt met operatie en chemotherapie,  lopen zij een verhoogd risico op vroegtijdige sterfte.

Dat blijkt uit het proefschrift van Lydia van der Geest, onderzoeker bij IKNL en de Dutch Pancreatic Cancer Group, de landelijke multidisciplinaire werkgroep voor alvleesklierkanker. De richtlijn alvleesklierkanker biedt geen passende alternatieve behandeling voor deze patiënten. Volgens Van der Geest  moet de medische richtlijn aangevuld worden met specifieke aanbevelingen voor oudere patiënten, zoals een zorgvuldige afweging van een mogelijke operatie en gerichte inzet van chemotherapie.

Weinig alternatief

Volgens de Nederlandse richtlijn alvleesklierkanker mag een oudere leeftijd op zichzelf geen reden zijn om af te zien van een operatie. Een operatie waarbij een groot deel van de alvleesklier en omringende weefsels worden verwijderd geeft immers de beste kans op genezing. En fitte ouderen zouden deze operatie nog prima aan kunnen.Voor de kwetsbare patiënten die geen operatie aan kunnen biedt de richtlijn echter weinig alternatief. Zij zouden onder andere vaker chemotherapie kunnen krijgen.

Ongewenste uitkomsten

“Gezonde, oudere patiënten kunnen veilig de standaardbehandelingen volgens de richtlijn ontvangen”, aldus Lydia van der Geest. “Echter, optimale behandelingen voor kwetsbare, oudere patiënten en voor de tussengroep van matig gezonde patiënten zijn grotendeels onbekend. Richtlijnen zouden daarom een ‘plan B’ moeten bevatten. Dat plan is nodig voor minder fitte, oudere patiënten die wel een behandeling zouden willen, maar momenteel geen behandeling krijgen aangeboden. En voor patiënten die een sterk verhoogd risico hebben op ongewenste uitkomsten van optimale kankerbehandeling.”

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.