Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Quickscan voor ondersteunende zorg bij kanker

Het Diakonessenhuis is gestart met de QuickScan van Stichting OOK (Stichting Optimale Ondersteuning bij Kanker). Deze scan geeft het ziekenhuis meer inzicht in haar aanbod en organisatie van ondersteunende zorg bij kanker, hoe patiënten deze ervaren en hoe de verschillende zorgverleners hierin samenwerken.

Tijdens de QuickScan wordt gekeken naar het zorgaanbod van het ziekenhuis zelf en naar verwijzing en samenwerking met eerstelijnszorg. Het gaat hierbij niet om medische zorg, maar om bijvoorbeeld psychologische ondersteuning, huidtherapie of voedingsadvies.

Twintig ziekenhuizen

Inmiddels werken twintig ziekenhuizen met de scan. Een ziekenhuis kiest zorgpaden waarop de QuickScan wordt uitgevoerd. In het geval van het Diakonessenhuis zijn dit mammaoncologie, oncologische gynaecologie, oncologische urologie en oncologische longgeneeskunde.

Drie stappen

De QuickScan bestaat uit drie stappen. Eerst wordt een enquête uitgezet onder patiënten van de betreffende zorgpaden. Daarna worden patiënten en zorgprofessionals, waaronder mogelijk ook huisartsen en wijkverpleegkundigen, persoonlijk geïnterviewd over hun ervaring met ondersteunende zorg. Als laatste stap worden de bevindingen van de enquête en de interviews besproken in een focusgroep met patiënten en zorgprofessionals. Op basis van alle uitkomsten ontvangt het ziekenhuis een rapportage met aanbevelingen die kunnen worden gebruikt om verandertrajecten te starten.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.