Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Radboudumc onderzoekt stoel in plaats van brancard op SEH

Voor behandeling van patiënten wordt op de Spoedeisende Hulp (SEH) van het Radboudumc een proef gedaan met behandelstoelen in plaats van een brancard. Patiënt en zorgverlener vullen een vragenlijst in, er wordt onder meer gevraagd naar ervaring en voorkeur. De verzamelde gegevens dienen als basis voor het onderzoek en een eventueel vervolg op deze pilot. Verwacht wordt dat alle resultaten van het onderzoek in februari 2020 kunnen worden gepresenteerd.

Er wordt in een aantal andere ziekenhuizen gebruik gemaakt van een behandelstoel, maar er is nog nooit eerder onderzoek naar gedaan. In de pilot is gekozen voor patiënten van 65 jaar en ouder omdat blijkt dat bedrust voor deze groep een negatief effect heeft op de fysieke conditie en de dagelijkse handelingen die zij weer moeten oppakken na opname. Ook bezoekt de 65-plusser de SEH het meest.

Voorkeur

HAN-studenten Kim van Beuningen en Lise Dams onderzoeken de voorkeur van patiënt en zorgverlener voor een behandelstoel. Zij doen dit onder begeleiding van Frank Spreekmeester, operationeel manager SEH. Spreekmeester:Patiënten die bij ons binnen worden gebracht, worden eigenlijk altijd meteen op een brancard gelegd. Dat is lang niet voor iedereen noodzakelijk. We willen onderzoeken of de patiënt zich zittend mondiger en meer betrokken bij de behandeling voelt.”

Extra faciliteiten

Voor het verpleegkundig personeel blijft het mogelijk de patiënt adequaat te behandelen als er voldoende ruimte is rondom de stoel. De stoel moet wel worden voorzien van een paar extra faciliteiten om ook alle handelingen te kunnen uitvoeren. De afdeling werkt hiervoor nauw samen met de leverancier om de stoel verder door te ontwikkelen.

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.