Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Rapport geeft waardevolle instrumenten voor samen beslissen

Onderzoekers van het Máxima Medisch Centrum hebben op een rij gezet welke instrumenten en methodieken voor samen beslissen hun waarde hebben bewezen bij kankerpatiënten.

Voorbeelden hiervan zijn het inlassen van ‘time out’-gesprekken waarin patiënt en huisarts de gelegenheid hebben om de situatie en de keuzes op een rijtje te zetten. Daarnaast (online) keuzehulpen die de patiënt ondersteunen bij zijn afweging.

Combinatie

Een belangrijke aanpak is ook het meten van de ervaringen van patiënten om op basis daarvan de zorg meer op hun wensen te kunnen toesnijden. Er is niet één juiste aanpak. De instrumenten en methodieken kunnen op verschillende momenten en in verschillende situaties alleen of in combinatie benut worden.

Uit het rapport blijkt dat open en eerlijke communicatie van het grootste belang is. Artsen moeten patiënten uitgebreid uitleggen welke behandelmogelijkheden er zijn en welke voor- en nadelen die hebben. Ook het afzien van verdere behandeling hoort besproken te worden als goede en gelijkwaardige optie. De patiënt moet ruimte krijgen voor het uitspreken van zijn verwachtingen en zorgen. Huisartsen kunnen hier een eigen rol bij vervullen, als vertrouwd aanspreekpunt voor de patiënt.

Meerdere pilots

Er lopen inmiddels meerdere pilots met samen beslissen binnen het Oncologienetwerk Zuid-Oost Nederland (OncoZON). In één daarvan worden wensen en voorkeuren van patiënten besproken in het multidisciplinaire overleg van zorgverleners. In een andere pilot krijgen medisch specialisten en verpleegkundig specialisten online training op het gebied van shared decision making en time out.

Het onderzoek en de pilots maken deel uit van het programma Naar regionale oncologienetwerken. Dat programma richt zich op het stimuleren en ondersteunen van samenwerking van zorgverleners bij de zorg voor patiënten met kanker. Het wordt gefinancierd door het Citrienfonds van de NFU en ZonMw.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.