Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Regie op kwaliteitsregistraties in medisch-specialistische zorg

Belangrijke stakeholders in de zorg gaan samen zorgen voor een efficiënt werkend toezicht op kwaliteitsregistraties en dataverzameling. Hiertoe hebben zij een samenwerkingsovereenkomst getekend.

De ondertekenaars zijn: Federatie Medisch Specialisten, het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra, de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen, Patiëntenfederatie Nederland, Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland, Zelfstandige Klinieken Nederland en Zorgverzekeraars Nederland.

Goede kwaliteitsregistraties zijn cruciaal voor goede zorg, stellen de partijen. “Het terugkoppelen en duiden van kwaliteitsinformatie aan zorgverleners (leren en verbeteren) en patiënten (samen beslissen) is nodig om kwaliteitsverbeteringen te realiseren. Dit leidt tot efficiëntere zorg en helpt op die manier ook om zorgkosten in de hand te houden.”

Dataproces stroomlijnen

Met de samenwerking willen de partijen het dataproces stroomlijnen ten behoeve van kwaliteitsregistraties, met als doel dat zorgaanbieders alleen data registreren en uitwisselen met kwaliteitsregistraties waarvan is vastgesteld dat die waardevolle inzichten leveren over de kwaliteit van zorg.

Commissies

De regie op kwaliteitsregistraties zal op drie niveaus worden georganiseerd: regie op inhoud bij de Inhoudsgovernancecommissie (IGC), regie op data bij de Datagovernancecommissie (DGC) en regie op het proces bij Zorginstituut Nederland (via een nieuw register voor kwaliteitsregistraties).

De IGC zal de inhoud van een kwaliteitsregistratie beoordelen, zoals ten aanzien van de vraag of een kwaliteitsregistratie bijdraagt aan het waarborgen en verbeteren van de kwaliteit van zorg en of deze een adequate doelomschrijving en governancestructuur heeft.

De DGC richt zich op de optimalisatie van het dataverwerkingsproces. Daarmee wil het stimuleren dat dataverzameling door kwaliteitsregistraties integraal onderdeel wordt van het informatielandschap in de zorg en de totale registratielast in de sector omlaag gaat.

Commissie Governance van kwaliteitsregistraties

Die beslissing is een advies van de commissie Governance van kwaliteitsregistraties. Dit advies is door kwartiermaker Hugo Keuzenkamp geconcretiseerd in het rapport ‘Een programma voor regie op kwaliteitsregistraties en verbetering van datagovernance’ van maart 2020. De onafhankelijke commissie werd in 2018 in het leven geroepen omdat de nut en noodzaak van kwaliteitsregistraties niet altijd opwogen tegen de lasten. Ook kon er geen afweging op genoemde punten worden gemaakt vanwege het gebrek aan een efficiënte overkoepelende governance.

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.