In registratiecommissies worden de uitkomsten van zorg transparant gedeeld en worden good practices besproken en overgenomen. Binnen ziekenhuizen worden de online-analysemogelijkheden steeds vaker gebruikt. Dit leidt tot onder andere een toename van het aantal verbeterprojecten per ziekenhuis naar aanleiding van inzichten in uitkomsten. In 67 procent van de ziekenhuizen werden twee of meer concrete verbeterprojecten gestart.
Transparante en vertrouwelijke omgeving
In NHR-registratiecommissies per behandeling komen artsen uit de hart- en dottercentra drie tot vier keer keer per jaar bijeen om gezamenlijk de verzamelde data over kwaliteit van zorg te bespreken. Niet alleen leiden deze bijeenkomsten tot steeds betere kwaliteit en compleetheid van data, deze bijeenkomsten vormen een platform waarop centra van elkaar leren.
Online analyse mogelijkheden
De NHR biedt daarnaast binnen MijnNHR de mogelijkheid aan alle centra om de aangeleverde data op ieder moment te analyseren en te vergelijken met de rest van Nederland. Uit een recente enquête onder 21 centra blijkt dat 60 procent van de hart- en dottercentra de data vaker dan eenmaal per kwartaal bespreekt. Dat gebeurt vrijwel altijd in een multidisciplinaire setting.
Prof. Dr. Jos Maessen, cardiochirurg en bestuursvoorzitter NHR: “In ongeveer de helft van de ziekenhuizen neemt meer dan 50 procent van de betrokken specialismen kennis van uitkomsten van zorg. In twee derde van de ziekenhuizen worden daarvoor dashboards gebruikt. En in twee derde van de ziekenhuizen leidde dit tot twee of meer verbeterprojecten.”
Verbetermethoden
Uit de enquête blijkt tevens dat de manier hoe specialisten de gegevens uit MijnNHR analyseren en bespreken binnen de ziekenhuizen nog relatief sterk verschillen. Dennis van Veghel, directeur-bestuurder van de NHR: “Dat is verklaarbaar, omdat er internationaal nog geen echte gouden standaard is vastgesteld. De komende jaren zullen we op dit terrein als netwerk blijven leren, op zoek naar de optimale werkwijze”.
Daarnaast verwacht de NHR in 2021 met de introductie van nieuwe onderzoeks- en analysemethoden belangrijke vervolgstappen te faciliteren. Dr. Peter Smits, cardioloog en bestuurslid NHR “De introductie van registratie-gebaseerde gerandomiseerde studies (RCT’s) zal een impuls geven aan verdere verbetering van de hartzorg in Nederland. Dat verwachten we ook van koppelingen met andere landelijke databases, zoals bijvoorbeeld CBS, VEKTIS en DHD.”
Symposium 2020
De voortgang van de ontwikkeling van de NHR wordt gepresenteerd tijdens het NHR Symposium 2020 op 27 november. Daar komt onder andere aan bod hoe data tevens leiden tot relevante inzichten ten aanzien van de COVID-pandemie, hoe data op innovatieve wijze worden ingezet binnen waardegedreven zorginkoop modellen en hoe data de basis vormen voor relevant wetenschappelijk onderzoek.