Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Patiënten: mate van samen beslissen afgelopen jaren hetzelfde gebleven

De mate waarin patiënten gezamenlijke besluitvorming ervaren, is de afgelopen vijf jaar hetzelfde gebleven. Dat blijkt uit onderzoek binnen het Consumentenpanel Gezondheidszorg van het Nivel.

Om de mate van gezamenlijke besluitvorming tussen arts en patiënt te meten, zijn verschillende facetten door het Nivel onder de loep genomen: onder andere de betrokkenheid van arts en patiënt, het delen van informatie tussen beiden, het bespreken van beider voorkeuren en het instemmen van arts en patiënt met een uiteindelijke beslissing. Dat levert een score op een schaal van 0 tot 100 op.

Stabiele score

De gemiddelde totaalscore voor gezamenlijke besluitvorming in 2021 is 70. Daarmee is de mate waarin patiënten samen beslissen ervaren is in de periode 2016-2021 vrijwel gelijk gebleven.

Infographic Gezamenlijke Besluitvorming
Bron: Nivel

De data zijn afkomstig uit vragenlijstonderzoek binnen het Consumentenpanel Gezondheidszorg van het Nivel. Het Nivel onderzoekt al jaren hoe patiënten gezamenlijke besluitvorming, samen met hun artsen, over hun behandeling ervaren.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.