Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Samen beslissen is basiszorg bij Zuyderland’

Het ‘goede gesprek’ is binnen Zuyderland Medisch Centrum het uitgangspunt in de verdere opschaling van Samen beslissen. Daarvoor heeft het ziekenhuis de afgelopen jaren diverse stappen gezet, waaronder de ontwikkeling van een quickscan en scholing in gespreksvaardigheden.
Zuyderland, samen beslissen, ziekenhuis, vbhc,
Foto: Quick Scan Zuyderland Medisch Centrum

Zuyderland Medisch Centrum zet in op samen beslissen, als onderdeel van persoonsgerichte zorg. Zo heeft het ziekenhuis in 2020 vastgelegd wat samen beslissen voor Zuyderland inhoudt. “Omdat het vaak onduidelijk was wat er onder samen beslissen werd verstaan”, aldus het ziekenhuis. Met medewerking van zowel patiënten en naasten als zorgprofessionals is een ziekenhuis brede definitie tot stand gekomen. “Samen beslissen is een gezamenlijk proces tussen patiënt en zorgprofessional. Zij voeren daarom áltijd het goede gesprek over behandeling, zorg en gezondheid.” Daarmee is samen beslissen basiszorg in Zuyderland.

Quick scan

Om samen beslissen in de praktijk handen en voeten te geven, op te schalen en te versnellen, heeft Zuyderland met de commissie Persoonsgerichte Zorg de QuickScan Samen beslissen ontwikkeld. “De QuickScan heeft als doel bewustwording te creëren op de verschillende aspecten van samen beslissen en hierover met elkaar in gesprek te raken om vervolgens de best passende vervolgacties in te zetten.” De QuickScan dient als een soort nulmeting en laat zien waar een zorgprofessional, vakgroep of afdeling staat op het gebied van samen beslissen.

Informeren op maat

De QuickScan is inmiddels door 17 vakgroepen ingevuld. De resultaten laten zien dat onderdelen van het goede gesprek, zoals keuzemogelijkheden bespreken met de patiënt en vragen naar zijn of haar voorkeuren en persoonlijke situatie, al goed gaan. Uit de resultaten blijkt verder dat er met name nog in te zetten valt op het aspect ‘informeren op maat’. Vooral bij patiënten met lage gezondheidsvaardigheden en laaggeletterdheid.

Scholing gespreksvaardigheden

“Daarnaast zien we bij zorgprofessionals een behoefte aan scholing in gespreksvaardigheden.” Daarom is er een trainingsaanbod in de maak. “Binnenkort komen e-learnings omtrent Samen beslissen beschikbaar in het Leerplein”, aldus het ziekenhuis. Daarnaast heeft onlangs de eerste try-out training gespreksvaardigheden plaatsgevonden voor een aantal zorgprofessionals. “Niet alleen voor zorgprofessionals maar ook voor patiënten en hun naaste(n) zullen trainingen beschikbaar komen rondom samen beslissen.” Dit wordt verder uitgewerkt binnen de Academie voor patiënt & mantelzorger later dit jaar.

Naast de QuickScan Samen beslissen en het trainingsaanbod is Zuyderland gestart met het in beeld brengen van Samen beslissen door middel van video’s. Ervaringen en verhalen van patiënten en zorgmedewerkers van het Zuyderland over hoe zij tegen Samen beslissen aankijken, helpen om de bewustwording op gang te brengen.

Leestip: ‘Samen Beslissen toolkit blijkt makkelijk in te zetten en tijdbesparend’

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.