“We zien onszelf als voorhoedespelers en we willen ook dat dit platform voorop loopt”, zegt Han van Wijk, directeur Financiën en Verkoop van het Albert Schweitzer Ziekenhuis (ASZ), een van de vier oprichters van de coalitie. “We dragen VBHC een warm hart toe, maar de ontwikkelingen moeten sneller. Dus namen we de kans om ook grondlegger te worden van dit initiatief met beide handen aan.”
In het Albert Schweitzer Ziekenhuis zijn ze al zo’n vijf jaar bezig met handen en voeten geven aan VBHC. Maar het moet breder dan de ziekenhuiswereld, vindt Van Wijk. Naast het ASZ zijn adviesbureau Vintura, data-intelligence bedrijf Performation en biotechnologie bedrijf Amgen de initiatiefnemers van de stichting The Value Based Healthcare Coalition.
Han van Wijk: “Deze groep is niet toevallig zo ontstaan, we hebben allemaal dezelfde ideeën over het bevorderen van value based healthcare. Dit viertal is wel willekeurig, het gaat niet zozeer om onze onderlinge banden. We zijn gewoon bij elkaar gaan zitten om te kijken hoe we kennis kunnen bundelen en de sector meer kunnen stimuleren. We hopen dat nog enkele partijen zich bij ons gaan aansluiten.”
Booming
Je moet het samen doen, zo geloven ASZ, Vintura, Performation en Amgen. “Alleen zo kun je de traditionele bekostigingsstructuren doen verdwijnen om plaats te maken voor betere kwaliteit van zorg en kostenbeheersing”, zegt Steven Lugard, CEO van Performation. “We redeneren hierbij niet vanuit het ziekenhuis, maar vanuit de patiënt. En dan maakt het niet uit hoe je het noemt: value based healthcare, waardegedreven zorg of zinnige zorg.”
Door meer samen te werken en kennis te delen kun je ook valkuilen voorkomen, want die zijn er zeker nu VBHC zo ‘booming’ is. Relevante en wetenschappelijk juiste informatie is daarom enorm van belang! Bas Amesz, partner bij Vintura: “We moeten uitkijken dat dit geen hype gaat worden. We moeten dus niet alle kleine ontwikkelingen maar meteen tot VBHC bestempelen, zodat mensen zich gaan afvragen of het wel relevant is.” Ook moet VBHC niet te veel een ‘speeltje van bestuurders’ gaan worden, vindt Amesz. “Het gaat er vooral om: wat doe je er mee op de werkvloer?”
Meet-ups
Hoe het dan wel moet, daarover heeft The Coalition hele concrete ideeën, zo vertelt Jannie van den Broek, director Value Access & Policy van Amgen. “Om zoveel mogelijk mensen in beweging te krijgen, gaan we bijvoorbeeld meet-ups houden op werkvloerniveau. Gewoon op de afdeling bij elkaar komen en praten of workshops houden over VBHC voor bepaalde ziektebeelden. Die gaan we filmen, want visueel is kennisdeling gemakkelijker, en verspreiden via zoveel mogelijk media. Daarom zijn we ook zo blij met dit Qruxx-platform. Dat zal ons ondersteunen om VBHC en haar best practices versneld te delen met alle belanghebbenden in de Nederlandse zorg.”