Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Santeon-verbetercyclus levert tijdwinst op voor CVA-patiënten

CVA-patiënten worden in Santeon-ziekenhuizen al na 22 minuten na binnenkomst behandeld. Dat is acht minuten sneller dan de landelijke richtlijn en twee minuten sneller dan het landelijk gemiddelde van 2017. De tijdwinst is mogelijk geworden door een verbetercyclus waarvan de resultaten maandag openbaar zijn gemaakt.

Sinds 2016 werken de Santeon ziekenhuizen in verbeterteams aan de zorg rondom CVA patiënten. Concrete resultaten hiervan zijn dat CT-scans sneller worden gemaakt. Bovendien zijn alle onderzoeken beter op elkaar  afgestemd. Hierdoor is aanzienlijk sneller een krachtige bloedverdunner via een infuus toe te dienen om het stolsel dat het herseninfarct veroorzaakt heeft op te lossen

Complicaties terugdringen

Complicaties tijdens een ziekenhuisopname, zoals een infectie of delier, vertragen het herstel van een patiënt. Uit analyse van de verzamelde data blijkt dat minder dan 13  procent van de CVA patiënten in Santeon ziekenhuizen een infectie krijg en minder dan 7 procent een delier. Landelijke cijfers over deze indicatoren zijn niet bekend. De Santeon ziekenhuizen blijven deze resultaten echter monitoren. Waar mogelijk voeren ze verbeteringen door om de complicaties nog verder terug te dringen.

Meerdere disciplines

Sander van Schaik, neuroloog in het OLVG en Zaans Medisch centrum, medisch leider voor het CVA-verbetertraject in een eerder interview op Qruxx: “Wat we in feite hebben gedaan, is het creëren van een speelveld waarbinnen je met behulp van de spelregels voor value based healthcare de kansen op zorgverbetering groter maakt.Het leuke aan dit traject vind ik dat je vanuit meerdere disciplines met de data aan de slag gaat. Een neuroloog, een projectleider, verpleegkundigen, een fysiotherapeut, een verpleeghuisarts of andere relevante professionals en tegenwoordig dus ook een data-analist.”

Eerder dit jaar zijn deze resultaten al gepresenteerd voor borstkankerzorg en heupartrose. Inmiddels werken de Santeon ziekenhuizen op elf verschillende aandoeningen in verbetertrajecten samen.

Naar het volledige rapport

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.