Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Santeon ziekenhuizen verbeteren zorg rondom heupartrose

De Santeon ziekenhuizen hebben door verschillende verbeterinitiatieven de gemiddelde opnameduur vanwege een primaire heupvervanging met 17 procent teruggebracht.

Dit is een van de resultaten van anderhalf jaar samenwerken aan verbeteringen in de zorg voor heupartrose. De professionals van de zeven Santeon ziekenhuizen zijn in 2016 samen gestart met het actief verbeteren van de heupartrosezorg.

Verbetercycli

Dat doen ze aan de hand van verbetercycli. Iedere cyclus duurt een halfjaar. In dat halfjaar vergelijken ze de uitkomsten van behandelingen en de werkwijze van artsen. Ieder ziekenhuis haalt uit die gesprekken en data de verbeterpunten die ze in hun eigen ziekenhuis oppakken. Samen verbeteren de teams zo de zorg voor heupartrosepatiënten.

Leefregels

Er is een inventarisatie gedaan naar de leefregels waaraan patiënten zich na een totale heupprothese moeten houden. Deze bleken soms onnodig beperkend te zijn. Door dit met elkaar te bespreken zijn binnen de Santeon ziekenhuizen verbeteringen aangebracht. Zo moesten patiënten bijvoorbeeld de eerste zes weken na de operatie op hun rug liggen. Na onderzoek in het OLVG bleek dat het belang van deze ‘rugperiode’ nooit wetenschappelijk was aangetoond en is deze leefregel  afgeschaft.

Begin dit jaar deelde Santeon de resultaten van borstkankerzorg. Ook op andere aandoeningen werken de ziekenhuizen samen. Zo zijn voor prostaatkanker, reuma, geboortezorg, longkanker, nierfalen, darmkanker en CVA ook verbetertrajecten opgezet.

Download hier de brochure over de verbetercyclus

Eerder op Qruxx:

Rudolf Poolman, orthopedisch chirurg OLVG: ‘Kleine verbeteringen vergroten patiëntwaarde

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.