Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Schakelafdeling versnelt doorstroom kwetsbare ouderen

Het Maastricht UMC+ en zorginstelling Envida openden op 11 maart een schakelafdeling voor kwetsbare ouderen die na een bezoek aan de Spoedeisende Hulp of Huisartsenpost niet meteen naar huis kunnen, maar ook niet opgenomen hoeven te worden.

De ouderen verblijven maximaal 72 uur op deze afdeling. In dat tijdsbestek wordt passende en ondersteunende zorg geregeld voor de patiënt, zodat hij niet onnodig lang in een ziekenhuisbed terecht komt. Het kan hierbij gaan om tijdelijke opvang in een zorgcentrum, passende wijkverpleging of geriatrische revalidatie.

Huiselijke sfeer

De Schakel is gehuisvest op een voormalige verpleegafdeling van het Maastricht UMC+, maar heeft een andere ‘look and feel’. Zo krijgen patiënten niet het gevoel dat ze in een ziekenhuis liggen. Er gaat veel aandacht uit naar het creëren van een huiselijke sfeer.

Anderhalve lijn

De Schakel is een voorbeeld van een anderhalvelijns zorginitiatief. Hoewel de afdeling binnen de muren van het ziekenhuis is gevestigd, worden patiënten buiten de relatief duurdere tweedelijns ziekenhuiszorg gehouden. De medische verantwoordelijkheid ligt bij de eerstelijns gezondheidszorg van Envida. De afdeling wordt dan ook operationeel gerund door zorgprofessionals van de Maastrichtse zorginstelling, waaronder een specialist ouderengeneeskunde, (wijk)verpleegkundigen, verzorgenden en paramedici (fysiotherapeut, ergotherapeut en diëtist). Het Maastricht UMC+ faciliteert en huisvest de afdeling.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.