Patiënten met SOLK hebben lichamelijke klachten waar geen medische verklaring voor is. Eén van de weinige bewezen effectieve behandelingen is psychotherapie. Toch maken lang niet alle patiënten met SOLK hier gebruik van. Niet alleen omdat deze behandeling schaars is, maar ook vanwege het stigma dat er op rust. Van Gils: “Een veelgehoorde misvatting onder patiënten én zorgverleners is dat psychologische behandeling betekent dat de klachten ingebeeld zijn of tussen de oren zitten.”
Drempel weg
Zelfhulp neemt deze drempel weg: patiënten hoeven niet naar een therapeut, maar kunnen met zelfhulpprogramma’s thuis aan de slag. Uit Van Gils’ onderzoek blijkt dat deze effectief zijn. De gevonden effectgroottes doen niet onder voor die van conventionele psychologische behandelingen. Daarom werd vanuit het UMCG Grip ontwikkeld: een online zelfhulp behandeling, die ook nog eens maatwerk biedt bij de verschillende problemen die kunnen optreden bij SOLK.
Online cursus
Uit het onderzoek blijkt ook dat veel zorgverleners het lastig vinden om met patiënten met SOLK om te gaan. Zorgverleners die een online cursus volgden over SOLK, gaven allemaal aan dat hun kennis op dit terrein tekortschoot. “Daarom is het opleiden en trainen van zorgverleners een logische eerste stap om de zorg voor patiënten met SOLK te verbeteren”, stelt Van Gils. “Met een online cursus hebben we de kennis van allerlei experts op het gebied van SOLK gebundeld en leren we de zorgverleners te denken vanuit een patiëntgericht perspectief.”
Van Gils promoveert op 3 juli. Haar proefschrift is getiteld Developing e-health applications to promote a patient-centered approach to medically unexplained symptoms.