Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Special KiZ: de balans tussen verantwoorden en verbeteren

Het is tijd voor een nieuwe balans tussen verantwoorden en verbeteren. Deze special van KiZ geeft een voorzet.

Inleiding: balanceren tussen verantwoorden en verbeteren

Het oorspronkelijk doel van registraties was het inzichtelijk maken van de patiëntenzorg om van elkaar te leren welke verbeteringen nodig waren. Door de grote registratielast is dat doel ondergesneeuwd geraakt. Het is tijd voor een nieuwe balans tussen verantwoorden en verbeteren.
Lees verder >>>

Jacqueline Hartgerink, DICA: ‘Ons geheim? We beginnen klein’

“Het effect van data driven kwaliteitsverbetering is groot. Met real world data en doorlopend nieuwe patiëntinformatie hebben we inzicht in het effect van de behandeling en wordt het mogelijk om uitspraken te doen over de kwaliteit van zorg.”
Lees verder >>>

Multidisciplinair team speelt grote rol bij kwaliteitsverbetering

Binnen het Follow Me programma vormt een multidisciplinair behandelteam de plek waar routinematige uitkomstevaluatie en wetenschappelijk onderzoek plaatsvinden. Door de zorg en de registratie te standaardiseren wordt periodieke evaluatie mede mogelijk. Innoveren wordt zo een vast onderdeel van de zorg.
Lees verder >>>

Vruchtbaar verantwoorden: hoe observatie leidt tot leren

Beelden van Kwaliteit leidt medewerkers op om teams van professionals tijdens hun interacties met bewoners te observeren. Uit onderzoek blijkt de waarde hiervan.
Lees verder >>>

Leren van calamiteiten kan beter

De wet bepaalt hoe ziekenhuizen een calamiteit moeten onderzoeken en aan wie ze moeten rapporteren. De daaruit voortvloeiende verbetermaatregelen zijn lang niet altijd effectief. Internationaal en nationaal is hier nog veel te verbeteren.
Lees verder >>>

Gecoördineerde collegiale steun kan niet zonder anders verantwoorden

Een sterke focus op meetbaarheid levert vaak een te eenzijdig beeld van de geleverde kwaliteit. Een betere balans is nodig tussen kwantitatief en kwalitatief verantwoorden. Dit blijkt in voor de professional kwetsbare situaties, zoals na een ernstig patiëntveiligheidsincident, niet zo eenvoudig.
Lees verder >>>

Gebruik prestatiemeting beïnvloedt ziekenhuisprestaties

Een gerichtheid op cijfers kan meer efficiëntie opleveren, maar ook de kwaliteit van de patiëntgerichte zorg doen afnemen. Een ‘lerende’ houding van managers ten aanzien van de prestatie-informatie draagt juist positief bij aan de collectieve werkcultuur en de kwaliteit van patiëntgerichte zorg.
Lees verder >>>

 

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.