Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Steeds meer ziekenhuizen vergelijken uitkomsten via Codman Connect

Steeds meer ziekenhuizen gaan samenwerkingen aan om de zorg te verbeteren. Om dit te ondersteunen willen ze ook de uitkomsten van zorg kunnen vergelijken. 43 ziekenhuizen maken hiervoor inmiddels gebruik van Codman Connect, een functionaliteit van het Codman Dashboard van DICA.

Eigenlijk is het atypisch voor de ziekenhuiszorg, om zo bij zich in de keuken te laten kijken. De ziekenhuizen hadden in het verleden een gesloten imago. Gegevens delen deed je ook niet in een zorgstelsel waarbinnen je als ziekenhuizen onderling moest concurreren. Inmiddels is het denken over de rol van ziekenhuizen veranderd en wordt juist meer samenwerking gevraagd. Dit moet de kwaliteit van zorg verbeteren en de zorg toegankelijk houden.

Ziekenhuizen geven ook steeds meer gehoor aan de oproep om samen te werken. Er is ook sprake van concentratie en profilering door ziekenhuizen, waardoor patiënten niet meer voor alle zorg in ieder ziekenhuis terechtkunnen. Patiënten moeten soms ook voor verschillende onderdelen van hun zorg naar andere ziekenhuizen. Samenwerken is dan essentieel.

Codman Connect

Ook met het registreren en analyseren van zorguitkomsten zijn ziekenhuizen al langer bezig. Instituut DICA faciliteert inmiddels 22 registraties voor verschillende aandoeningen. In 2023 komen daar tenminste nog eens 4 registraties bij. Om de eigen uitkomsten te bekijken, konden ziekenhuizen al gebruikmaken van het Codman Dashboard van DICA. Voorheen konden ziekenhuizen hun eigen uitkomsten alleen vergelijken met een gemiddelde van andere ziekenhuizen. Met Codman Connect is daar in de zomer van 2021 een nieuwe functionaliteit bijgekomen. Ziekenhuizen die samenwerken kunnen ook elkaars uitkomsten zien.

43 ziekenhuizen doen dat inmiddels, zo laat Hubert Prins, lid raad van bestuur bij DICA, weten. Daar zitten umc’s, topklinische ziekenhuizen en streekziekenhuizen bij. Ook een aantal gespecialiseerde klinieken is aangesloten. Er zijn al zestien netwerken gevormd, en negen nieuwe netwerken hebben zich recent aangemeld.  Deze netwerken variëren in samenstelling van vier tot wel zeventien ziekenhuizen. “Er zijn meerdere  ziekenhuizen die in een netwerkomgeving met de oncologische werkgroepen de  Codman Connect functie gebruiken bij hun multidisciplinaire overleggen. In de oncologie kunnen patiënten vaak niet meer voor elke behandeling in elk ziekenhuis terecht. Nu kunnen de samenwerkende ziekenhuizen wel volgen hoe het met de patiënt gaat, maar ook hoe goed de zorg is die de patiënt in het andere ziekenhuis krijgt.”

Kosteloos

Het gebruik van Codman Connect is laagdrempeling. Het gebruik is kosteloos voor zorgaanbieders in Nederland. “Het enige wat ziekenhuizen hoeven te doen, is aangeven met welke ziekenhuizen zij een netwerk vormen, voor welke aandoening zij willen vergelijken en dan kunnen uitkomsten gedeeld worden”, vertelt Prins verder. “Dat werkt verrassend goed. Daarnaast hebben we ook een impact programma om nog meer te leren over het gebruik van data met behulp van Codman Connect dashboard. Zowel voor de artsen in de ziekenhuizen, zodat ze meer kunnen leren over uitgevoerde behandelingen, als voor onszelf bij DICA, om te leren waar we nog kunnen verbeteren.”

De ziekenhuizen maken allemaal gebruikmaken van het DICA-registratie systeem en in toenemende mate van het Codman Dashboard. “Het Codman Connect dashboard laat precies zien wat je vraagt.; bijvoorbeeld hoeveel patiënten heb je behandeld, wat waren de uitkomsten. Waar zitten de verschillen tussen de ziekenhuizen en hoe kunnen we als behandelteams van elkaar leren en verbeteren voor de patient.”

Basis voor goede gesprekken

Ziekenhuizen kunnen veel opsteken van de onderlinge vergelijking. Die kan ze ook helpen om voor de toekomst belangrijke keuzes te maken. “Ze zouden wellicht kunnen zien waar ze een gezamenlijk verbetertraject kunnen inzetten. Ziekenhuizen en behandelteams kunnen zo patienten stromen sturen op basis van uitkomstdata en capaciteit. Het is in ieder geval de basis voor goede gesprekken. Als DICA faciliteren we dat met betrouwbare informatie. Besluiten over hoe met deze informatie om te gaan voor uitvoering van bijvoorbeeld het Zorgakkoord en profilering zijn uiteraard aan de ziekenhuizen zelf”, aldus Prins.

In februari 2015 begon ik als redacteur bij Skipr. Zorgvisie was toen nog de grote concurrent. Sinds 2019 maken we met één redactie deze twee titels én Qruxx, ons platform over waardegedreven zorg. Nog altijd schrijf ik met veel interesse over de organisatie van de Nederlandse gezondheidszorg, van vastgoed en finance tot de belangen van patiënten en zorgmedewerkers. Daarnaast ben ik nu adjunct-hoofdredacteur. Met veel trots draai ik als spil in de goed geoliede machine die onze redactie is.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.