Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Subsidie voor keuzehulpen in eerste lijn

In het kader van de subsidieregeling ‘Transparantie over de Kwaliteit van zorg is subsidie toegekend aan PATIENT+ en een consortium van zorgorganisaties. Hierdoor komt Samen Beslissen met keuzehulpen nu ook beschikbaar voor de eerste lijn. Huisartsenpraktijken kunnen zo beter aansluiten bij de wensen van de patiënt.

Bernhoven, het Reinier de Graaf en de Rivas Zorggroep nemen samen met drie regionale huisartsenorganisaties, Synchroon, Zorgorganisaties Eerste Lijn en Huisarts en Zorg, deel aan het project om de doelmatigheid van zorg te vergroten.

Drie regio’s

In 2020 starten in drie regio’s huisartsenpraktijken met het aanbieden van de vernieuwde keuzehulpen. Keuzehulpen zijn bedoeld om patiënten en zorgprofessionals te ondersteunen bij het maken van een keuze rondom aanvullende diagnostiek, verwijzingen en behandelingen. Keuzehulpen bieden betrouwbare medische informatie aan en maken inzichtelijk welke zorg het beste bij de wensen van de patiënt past. Door het toepassen van keuzehulpen zijn patiënt en zorgprofessional beter in staat om samen tot een goede beslissing te komen. Op deze wijze worden onnodige diagnostiek, verwijzingen of zelfs ongewenste behandelingen voorkomen. Per regio zetten tenminste zes huisartsenpraktijken minimaal  vier keuzehulpen in.

Grote voordelen

Verdere uitbreiding van de inzet van keuzehulpen naar de gehele zorgketen is een vanzelfsprekende volgende stap en biedt grote voordelen voor de patiënt. Carina Hilders, directeur Reinier de Graaf ziekenhuis herkent deze beweging: “De zorgprofessionals in het Reinier de Graaf zijn zich er steeds meer van bewust dat samen beslissen een belangrijk onderdeel is van het gesprek in de spreekkamer. Het is heel erg mooi dat door deze subsidie ook de huisarts in zijn spreekkamer meer tools in handen krijgt om samen met de patiënt het goede gesprek te voeren. Dit brengt de patiënt, de huisarts en de medisch specialist meer samen.”

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.