Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Textbook Outcome op podium Quality & Safety in Healthcare

Op het International Forum on Quality and Safety in Healthcare houden tussen 2 en 4 mei meer dan 3.000 zorgprofessionals uit meer dan zeventig landen zich bezig met de vraag: hoe kunnen we de kwaliteit van zorg nog verder verhogen en de patiëntveiligheid nog verder verbeteren?

Dit jaar valt de eer om dit grootste kwaliteitscongres in de zorg ter wereld te organiseren, te beurt aan Amsterdam. Een grote eer, maar niet onlogisch. Nederland doet het wereldwijd namelijk goed als het gaat om kwaliteitsverbetering. We meten en weten en worden geprezen om onze value-based healthcare initiatieven.

Toch zijn er in Nederland ook verbeteringen mogelijk en blijven we continu innoveren. Bijvoorbeeld op het gebied van geautomatiseerd inzicht in kwaliteit.

Laagcomplexe zorg

Van de meer dan 1.500 kwaliteitsindicatoren die jaarlijks worden gemeten, betreft slechts 2 procent  een uitkomstindicator. Dit aantal is weliswaar groeiende, maar om value based healthcare breed toe te kunnen passen, is meer nodig. Hoe zit het bijvoorbeeld met kwaliteitsinzicht voor hoogvolume, laagcomplexe zorg, waar geen klinische registraties bestaan? Voor deze patiëntgroepen zijn uitkomsten nog niet of onvoldoende in beeld.

Bestaande databronnen

Bij het in kaart brengen van de kwaliteit van de gezondheidszorg spelen twee belangrijke, ogenschijnlijk tegengestelde, vragen: enerzijds de roep om meer inzicht en transparantie in de uitkomsten van zorg, anderzijds de behoefte om administratieve lasten te verminderen. Om aan beide vragen te kunnen voldoen zouden we op een slimme manier gebruik moeten maken van bestaande databronnen. Een belangrijke mogelijkheid hierbij is het gebruik van klinische declaratiegegevens die inzicht geven in het verloop van het behandelproces van patiëntengroepen.

Geen nieuwe administratielast

De Textbook Outcome methode maakt gebruik van die mogelijkheid – recentelijk ook beschreven in onze publicatie in BMJ Open. Deze, op wetenschappelijk onderzoek gestoelde uitkomstmaat, geeft op  uniforme wijze inzicht in de kwaliteit van het behandelproces rondom veelvoorkomende behandelingen: Welk percentage van de patiënten is zonder Clavien-Dindo (Classificatiemaat voor bepaling van de ernst van een complicatie) gescoorde complicaties behandeld? Het unieke is, dat deze kan worden bepaald op basis van financieel administratieve gegevens uit het Ziekenhuis Informatie Systeem (ZIS). Op die manier krijgt men inzicht in de uitkomst van de behandeling, zonder nieuwe registratielast.

Uniform inzicht

Toegegeven, deze bron en aanpak is geen value based healthcare in de smalle definitie: (nog) niet gemeten over de full cycle of care en de klinische indicatoren zijn veelal vanuit het perspectief van de behandelaar. Maar dit is wel een essentiële methodiek om relatief eenvoudig en uniform inzicht te krijgen in uitkomsten van zorg voor ingrepen waarvoor momenteel nog geen klinische registraties zijn.

Relatief eenvoudig

Bijkomend voordeel van de Textbook Outcome methode is dat een koppeling met kosten relatief eenvoudig is. De geregistreerde zorgactiviteiten op basis waarvan kwaliteit kan worden vastgesteld, zijn tevens de gegevensdragers van de kostprijzen voor het ziekenhuis. Door deze koppeling kan snel inzicht worden verkregen in relatie tussen de gemaakte kosten per patiënt en de uitkomst van zorg. Hierdoor komt inzicht in de value-based healthcare formule, waarde van zorg = uitkomsten / kosten, een stuk dichterbij.

Podiumsessie

Textbook Outcome helpt om het overzicht over kwaliteit van zorg te verbreden en de stap naar inzicht in en beloning van uitkomsten te kunnen gaan maken. Geen onbelangrijk onderwerp, vond ook de organisatie van het International Forum. We zijn uitgenodigd om dit donderdagochtend in een podiumsessie toe te lichten. Hopelijk zien we u daar.

Rolf Bremmer (LOGEX), Wouter van Dijk (Value2Health)

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.