Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Thuismonitoring: negen redenen

Dankzij thuismonitoring hoeven patiënten minder vaak naar het ziekenhuis. Zorgverleners beschikken tegelijk over veel meer data die vaak beter van kwaliteit zijn. De voordelen zijn duidelijk. Toch wil nog niet iedereen eraan. Tijdens het seminar Grenzeloos Beter werden voordelen besproken en ervaringen uitgewisseld. Voor wie het gemist heeft, geeft het Nationaal E-health Living Lab alvast negen redenen om eraan te beginnen.

1. Directe meerwaarde voor de patiënt

Ontspannen meten en afstemmen, stabiel blijven of beter  worden, vaker thuis kunnen blijven, ononderbroken door met werk, hobby of gezin. Leefstijladviezen op maat en bij de hand.

2. De toekomst is nu

Thuismonitoring biedt de kans om goed aan te sluiten op de lerende wereld van beginnende artsen, verpleegkundigen en studenten. Een ambitie formuleren geeft richting en helpt bij de uitwerking in een team van jonge en ervaren artsen.

3. Ontlast de SEH en de huisarts

Door te monitoren zie je niet alleen de meetdata, je ziet ook opvallende toe- en afnames in de metingen. Dit zegt iets over het gedrag en dus over de gesteldheid van de  patiënt. Een geruststellend videoconsult kan een impulsief bezoek aan de huisarts of SEH voorkomen.

4. Preventie 2.0

Jullie team ligt patiënten al goed voor. Maar wat als thuismonitoring real time adviezen geeft, passend bij de meetwaarden van dat moment? Dan blijven leermomenten niet beperkt tot de spreekkamer en bladeren door een folder.

5. Verrijkte videoconsulten

Het goede gesprek doet ertoe. Waarden zoals snelheid, gemak, veiligheid, levensduur en vrijheid staan in waardegedreven zorg centraal. Thuismonitoring biedt de kans de data los te koppelen van het gesprek. Verschillende verpleegkundigen merken dat hun rol meer coachend wordt tijdens videoconsulten. De data spreken voor zich en zo ontstaat ruimte voor relevante, meer persoonlijke kwesties.

6. Monitor je slim

Thuismonitoring opschakelen betekent dat zorgverleners grotere hoeveelheden data zullen binnenkrijgen. Hoe meer data, hoe meer patronen er te zien zijn. Goed nieuws voor de patiënt en zorgverleners. Het leren uit de realiteit versnelt en stelt ons in staat direct aan de nodige verbeteringen te gaan werken.

7. Gericht samen beslissen

Gezamenlijke besluitvorming handen en voeten geven? Bespreek het behandelplan en zet hierin gericht de vraag welke ‘blend’ de patiënt het beste past. Welke afspraken kunnen vanuit huis en welke moeten echt live? Hoe zijn hier andere zorgverleners bij te betrekken?

8. Koudwatervrees overwinnen

Thuismonitoring kan een fijne kennismaking met Artificial Intelligence zijn  Contact leggen met bijvoorbeeld CAIRElab leert hoe AI helpt de verschillende behoeften van patiënten beter in kaart te krijgen.

9. Stok achter de deur

Blended care is het vinden van een passende verhouding tussen fysiek en digitaal ondersteunde zorg, gebaseerd op patiëntbehoeften. Veel zorgverleners om je heen zijn al bezig de nodige stappen te zetten. Covid-19 biedt een verhoogde bereidheid tot samenwerken. De urgentie om ‘de juiste zorg op de juiste plek’ te organiseren, wordt wereldwijd gevoeld, erkend en ondersteund.

Het webinar Grenzeloos Beter is georganiseerd door het LUMC in samenwerking met NeLL en CAIRElab. Kijk het hier terug.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.