Thuistest blaaskanker vergemakkelijkt leven patiënten

Op de afdeling Urologie van het Radboudumc wordt sinds kort gebruik gemaakt van de EpiCheck. Dit is een nauwkeurige urinetest voor de opsporing van terugkerende blaaskanker. De patiënt kan de test thuis uitvoeren en hoeft geen invasieve cytoscopie te ondergaan.

Blaaskanker staat op de vijfde plek van meest voorkomende kankersoorten in de Europa. De kans op herhaling bij deze vorm van kanker is tegen de 70 procent.  Om die reden moeten (ex) patiënten tot wel vier keer per jaar voor een follow-up op controle  bij de uroloog komen.

Kostbare procedure

Deze controles worden meestal gedaan met een cystoscopie. Dit is een invasieve en kostbare procedure. Omdat ongeveer 90 procent van de follow-up cystoscopieën negatief is, brengen veel patiënten onnodig een bezoek aan het ziekenhuis.

Geen vervolgafspraak

Onderzoek van meerdere centra in Europa naar de EpiCheck liet een zeer hoge negatief voorspellende waarde (NPV) zien van 99 procent. Dat betekent dat als de test negatief is, de kans 99 procent is dat de patiënt geen gevaarlijke tumor heeft. Als het resultaat van de urinetest negatief is, hoeft de patiënt niet naar het ziekenhuis voor een vervolgafspraak.

Reacties