Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Tilburg University en ETZ steken miljoenen in onderzoek naar samen beslissen

Het Elisabeth TweestedenZiekenhuis (ETZ) gaat samen met Tilburg University miljoenen investeren in gezamenlijke onderzoeksprojecten gericht op gezondheidszorg. In een van de studies zal de focus liggen op gezamenlijke besluitvormingsprocessen rond de patiënt. Hierbij wordt onder andere onderzocht hoe de communicatie tussen artsen en patiënten met een lage socio-economische status te verbeteren is.

De samenwerking, onder de naam het ‘We Care-project’, heeft als doel om wetenschappelijk onderzoek op verschillende gebieden in de gezondheidszorg aan te jagen. Dit vertelt programmamanager Mariska de Jongh tegen Univers. Binnen het impactprogramma zijn acht onderzoeksvoorstellen opgenomen die betrekking hebben op onder andere neuropsychologie, artificiële intelligentie en data-science. De Rechtenfaculteit zal zich buigen over de gezamenlijke besluitvormingsprocessen rond de patiënt.

Juridische aansprakelijkheid

Het onderzoek naar samen beslissen is gericht op het analyseren van de praktijk. Het toetst daarbij tevens de theoretische achtergrond van gedeelde besluitvorming. Een van de centrale vragen daarbij is hoe juridische aansprakelijkheid en verantwoordelijkheden in dat proces passen, licht De Jongh toe. “Samen beslissen gaat een steeds belangrijkere rol spelen in de praktijk. Hoe we die empowerment van patiënten vorm geven, staat centraal in de studie.”

Gesprekken opnemen

Er kunnen verschillende problemen ontstaan bij de gedeelde besluitvorming door medisch specialisten en hun patiënten. Zo begrijpt lang niet iedereen de informatie die ze van de arts krijgen. Ook klappen sommige mensen dicht tijdens een ‘slecht nieuws’-gesprek. De kern van samen beslissen is echter dat zowel de arts als de patiënt van elkaar begrijpen wat er gezegd is in de spreekkamer. Als informatie uit een consult vergeten of gemist wordt, kan dit een negatief effect hebben op het proces van besluitvorming.  En op het vertrouwen in en de kwaliteit van het zorgproces. Onderzoekers kijken daarom samen met het departement Communicatie en Cognitie van Tilburg University of het opnemen van gesprekken tussen artsen en patiënten juridisch en ethisch mogelijk is. Op die manier is alles later terug te luisteren.

Samen beslissen en SES

Een ander belangrijk onderdeel van het onderzoek naar gedeelde besluitvorming is de rol van socio-economische status (SES). Laagopgeleiden hebben vaak meer moeite met te begrijpen wat een specialist hen vertelt. De studie onderzoekt daarom hoe artsen en patiënten met een lage SES op dit moment met elkaar communiceren, en hoe deze communicatie verbeterd kan worden. Al eerder maakte het ziekenhuis video-opnames van hoe artsen zich gedragen tijdens een consult. De studie wil, aansluitend hierop, met nieuwe observaties, interviews en focusgroepen op een wetenschappelijke manier in kaart brengen hoe de interactie tussen artsen en patiënten met een lage SES verloopt.

 

 

 

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.