Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Transferverpleegkundige waardevol in GGZ

De inzet van een transferverpleegkundige levert een positieve bijdrage aan zinnige zorg in de GGZ. Dat is een van de vele resultaten binnen het programma Samen Beter dat GGZ Oost Brabant samen met zorgverzekeraar VGZ heeft ingezet om betere zorg voor cliënten tegen lagere kosten te realiseren.

GGZ Oost Brabant tekende in 2017 een meerjarenovereenkomst met VGZ om de komende jaren in te zetten op Zinnige Zorg: betere zorg voor cliënten tegen lagere kosten. De zorgorganisatie werkt hieraan door echt te luisteren naar de cliënt en mede daardoor vroegtijdig zorgvragen te voorkomen. Door de zorg samen met de cliënt en ketenpartners anders te organiseren, sluit die beter aan bij de individuele behoefte.

Warme overdracht

Een van de initiatieven van Samen Beter is de inzet van een transferverpleegkundige bij mensen met Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH), Lichte Verstandelijke Beperking-Psychiatrie (LVB-P) en Ouderenpsychiatrie. De transferverpleegkundige begeleidt de overplaatsing van een cliënt van een opname-afdeling naar een andere opname- of verblijfsplek bij een ketenpartner, buiten GGZ Oost Brabant. Door deze begeleiding ontstaat er intensievere kennisoverdracht van en naar ketenpartners. De transferverpleegkundige draagt zorg voor de warme overdracht van het bejegeningsplan.

Geruststelling

Maarten Manders, transferverpleegkundige bij NAH Huize Padua: “Bij familie en naasten geeft het een bepaalde geruststelling als die betrokkenheid nog enige tijd blijft, juist om expertise over te dragen. Het lijkt soms alsof familie juist daardoor meer vertrouwen heeft in een op handen zijnde overplaatsing. Na overplaatsing blijkt in de praktijk dat de adviezen vooral gericht zijn op zorg, bejegening en communicatie.”

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.