Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Twiin gaat uitwisseling medische gegevens vergemakkelijken

Medische gegevens van patiënten zijn binnen zorginstellingen digitaal beschikbaar, maar de ICT-systemen van verschillende leveranciers communiceren onvoldoende met elkaar. Twinn moet hier verandering in gaan brengen.

Twee verschillende ziekenhuizen kunnen hun interne elektronische patiëntendossier volledig op orde hebben, maar als de specialist uit het ene ziekenhuis geen inzage heeft in gegevens van andere ziekenhuizen, is geen integraal overzicht van de patiënt in de tijd beschikbaar. Dit veroorzaakt dubbel werk en vergroot de kans op fouten.

Digitaal delen

Tijdens het jaarlijkse evenement Zorg&ICT maakten acht partijen hun gezamenlijke deelname aan het Twiin-project bekend. Deze partijen willen zorginformatie over de grenzen van zorginstellingen en regio’s heen digitaal met elkaar kunnen delen.

De acht samenwerkende partijen zijn: Patiëntenfederatie Nederland, VZVZ, RSO NL, NFU, NVZ, Nictiz, Citrienfonds, NVvR, FMS en ZN.

Toestemming

Beheerders van digitale infrastructuren, regionale netwerken, beroepsverenigingen in de zorg en brancheverenigingen gaan samenwerken om de systemen beter op elkaar te laten aansluiten. Patiëntenfederatie Nederland kijkt kritisch mee om de belangen van de patiënt zeker te stellen en te zorgen dat er pas gegevens worden uitgewisseld als er toestemming is. Zorgverzekeraars Nederland (ZN) zal het eerste deel van het programma financieren.

Regie

De plannen voor het Twinn-project sluiten aan bij de wensen van minister Bruins voor Medische Zorg. Eind vorig jaar liet hij de Tweede Kamer weten dat er een wettelijke verplichting komt om patiëntgegevens op een eenduidige manier uit te wisselen. De minister wil de digitalisering van de zorg niet langer overlaten aan de zorgverleners zelf en hun belangenorganisaties. De overheid neemt nu de regie.

Met zijn stap wil hij een einde maken aan een volgens velen onbevredigende situatie die  nu al bijna acht jaar duurt. In 2011 sneuvelde de Wet op het landelijk epd in de Eerste Kamer. Dit gebeurde nadat het niet was gelukt de senatoren ervan te overtuigen dat de privacy in de wet voldoende was geborgd.

Regie herpakken

De stap van Bruins is in brede kring positief ontvangen. Volgens veel betrokkenen is het tijd dat VWS de regie herpakt. “De situatie in Nederland is niet eenvoudig, vanwege de geschiedenis van de landelijke uitwisseling, maar bijvoorbeeld ook vanwege de belangrijke rol die van oudsher aan privacy wordt toegedicht,” zei Herre Kingma van adviesbureau KPMG hier eerder over in Zorgvisie ict magazine.

“Binnen de muren van de zorginstellingen is het momenteel al wel goed geregeld, maar daarbuiten helaas nog niet,” aldus Kingma. “Dat vraagt om duidelijkheid en richtlijnen vanuit de overheid. Bruins wil belemmeringen in de uitwisseling van medische gegevens aanpakken en gegevensuitwisseling en de bijbehorende informatiestandaarden in concrete stappen wettelijk verplicht stellen. Er komt een beter overzicht van alle verschillende programma’s en hun onderlinge afhankelijkheden. De aanpak blijft op hoofdlijnen hetzelfde, maar er wordt een wettelijk pressiemiddel toegevoegd als versneller.’

Hoger tempo

Dit zal zeker zorgen voor een hoger tempo, aldus Kingma. “De wettelijke verplichting betekent dat leveranciers de standaarden moeten inbouwen in hun systemen en zorgaanbieders met elkaar moeten vaststellen hoe zij de juiste infrastructuren gaan realiseren. Nederland zal hiermee weer inlopen op andere landen die al verder zijn met het toepassen van goede uitwisseling.”

Handmatige acties

Met initiatieven als Twinn trekken de samenwerkende organisaties het initiatief voor betere data-uitwisseling weer naar zich toe. Hiermee moet een einde komen aan onnodige vertraging. Daarnaast aan onderzoeken die dubbel worden gedaan en kostbare tijd van medewerkers die via handmatige acties toegang proberen te krijgen tot medische gegevens elders.

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.