Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Uitkomst meten na ontslag is lastig voor ziekenhuis’

Het meten van uitkomsten na ontslag van patiënten is voor ziekenhuizen een belasting. Gevolg is dat ziekenhuizen deze uitkomsten onvoldoende en soms helemaal niet registreren, laat staan voor verbetering van de zorg gebruiken.

In Het Resultaat Telt Medisch Specialistische Zorg 2017gaat de IGJ uitgebreid in op de indicator ‘functioneren na ontslag uit het ziekenhuis bij een heupfractuur’. Een belangrijk onderwerp, stelt de IGJ, aangezien één op de vier van de patiënten die aan een heupfractuur wordt geopereerd binnen een jaar overlijdt. Hoe relevant ook, ziekenhuizen noemen deze indicator volgens de inspectie vaak in gesprekken over registratielasten.

Relevante uitkomsten

De inspectie onderkent dat relevante uitkomsten bij de behandeling van een heupfractuur vaak moeilijk vanuit een ziekenhuis zijn vast te stellen. Maar ziekenhuizen hebben volgens de IGJ geregeld ook onvoldoende oog voor relevante uitkomsten.

Zes weken

Zo blijken follow-upmomenten, zoals controle-momenten in de polikliniek, vaak helemaal niet ingericht om het resultaat van een behandeling te evalueren. Daar komt bij dat het routine-terugkom-moment in Nederlandse ziekenhuizen na zes weken plaats vindt, terwijl het internationaal erkende moment om het resultaat van de behandeling te toetsen twaalf weken is.

Lees het hele artikel op Skipr.nl

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.