Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

UMCG biedt kankerpatiënten virtuele tour

Patiënten met kanker die bestraald moeten worden, kunnen zich voortaan thuis met een ‘virtual reality app‘ voorbereiden. Na een virtuele tour over de afdeling Radiotherapie en het protonentherapiecentrum van het UMCG weten patiënten precies wat zij kunnen verwachten.

Het UMCG hoopt hiermee eventuele angst voor bestraling weg te nemen en de voorbereiding van patiënten op met name protonenbestraling efficiënt te maken. De app is bedoeld voor kinderen en volwassenen en is er voor zowel protonen- als fotonenbestraling.

Hotspots

Patiënten kunnen zelf kiezen wat zij willen zien, door met hun ogen zogenoemde ‘hotspots‘ te volgen, waardoor extra informatie in beeld en geluid beschikbaar komt. Zo kunnen ze bijvoorbeeld ervaren hoe het is om in een CT-scanner geschoven te worden of een masker over het gezicht te krijgen.

De virtuele tour is afgestemd op de individuele patiënt. Voor kinderen tot negen jaar is een tour beschikbaar waarin zij worden begeleid door  het animatiefiguurtje ‘Radion‘. Ouders kunnen meekijken met hun kind en de route volgen die het kind kiest.

Geen mogelijkheid

Voorheen kregen kinderen die een fotonenbestraling moesten ondergaan een ‘echte’ rondleiding over de afdeling Radiotherapie. In het nieuwe protonentherapiecentrum is hier geen mogelijkheid voor, omdat de voorbereiding van patiënten op protonenbestraling zeer efficiënt moet gebeuren in verband met de beschikbaarheid van de protonenbundel.

Patiënten die bestraald moeten worden, ontvangen thuis een brief met inlogcode en een virtual reality bril. Met de persoonlijke code krijgen zij toegang tot de virtual reality app, die zij kunnen downloaden op een mobiele telefoon. De virtuele tour is te bekijken door de telefoon in de virtual reality bril te plaatsen, maar ook zonder deze bril is de tour te zien.

 

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.