Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Vaak niet mogelijk om behandeluitkomst tussen artsen te vergelijken

Het is vaak niet mogelijk om de behandeluitkomsten en -kosten tussen verschillende artsen te vergelijken doordat de variatie niet groot is en het aantal behandelingen soms te laag. Aan de andere kant is het wel mogelijk om de behandeluitkomsten en -kosten tussen ziekenhuizen te vergelijken die vaak ook grotere variaties laten zien, blijkt uit een onderzoek dat is gedaan door wetenschappers van de Erasmus School of Health Policy & Management.

De onderzoekers analyseerden de gegevens van ruim 90.000 patiënten van 62 ziekenhuizen die onder het mes gingen voor onder meer vanwege knie-artrose of een hartaandoening in de periode 2018-2019. Hieruit bleek dat de verschillen tussen ziekenhuizen soms konden oplopen tot 15 procent terwijl de verschillen tussen artsen vaak minder dan 1 procent waren.

Dit betekent dat het efficiënter kan zijn om maatregelen waarin behandeluitkomsten worden verbeterd te richten op specifieke ziekenhuizen. Maar, nuanceren de onderzoekers, dit moet voorzichtig worden aangepakt. De impact van individuele omstandigheden bij bijvoorbeeld een patiëntgroep is groot langs alle behandelingen en uitkomsten.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.