Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

VBHC in Portugal: 94 procent staarpatiënten kan weer autorijden

Het World Economic Forum selecteerde vier Europese voorbeeldprojecten voor waardegedreven zorg. Naast het Nederlandse Diabeter is dat onder meer het Health Cluster Portugal Cataract Initiative. 89 procent van de deelnemers maakt melding van een significante verbetering in hun dagelijkse activiteiten na een staaroperatie.

Een publiek-privaat partnerschap voor waardegedreven zorg voor mensen met staar, dat is het Health Cluster Portugal Cataract Initiative. Dit project is door het World Economic Forum (WEF) uitgeroepen tot een van de vier Europese voorbeeldprojecten in het programma Global Innovation Hub for Value in Healthcare Community, dat de wereldwijde invoering van waardegedreven gezondheidssystemen een boost moet geven. De voorbeeldprojecten zijn volgens het WEF reproduceerbaar in andere landen.

Behandelresultaten delen

In het Health Cluster Portugal Cataract Initiative werken dertien particuliere en publieke oogheelkundige centra in Portugal samen om een ​​waardegedreven zorgmodel voor staarzorg te implementeren. Het project maakt gebruik van innovatieve technologie om gegevens van artsen en patiënten te verzamelen en te analyseren.

Daarbij wordt gebruik gemaakt van software van de Portugese startup Promptly. Deze software maakt het voor patiënten mogelijk om behandelresultaten geanonimiseerd te delen met hun arts. Deze kan de gegevens vervolgens delen met onderzoekers, zoals die van het Health Cluster Portugal Cataract Initiative.

Verbetering dagelijkse taken

De resultaten van het Portugese initiatief spreken tot de verbeelding. Er zijn tot nu 11.400 patiënten bij het programma betrokken. In 85 procent van de gevallen hadden de patiënten voor hun operatie een gezichtsvermogen dat te laag was om te kunnen autorijden. Na de operatie had 94 procent hiervoor wel voldoende zicht. 78 procent van de patiënten bereikte de gezichtsscherpte van voordat de staar zich aandiende. De operaties werden in vrijwel alle gevallen (98,2 procent) zonder complicaties uitgevoerd.

Gebruikers vulden vragenlijsten in voor en na de operatie om de mate van handicap in het dagelijks leven in verband met het gezichtsvermogen te beoordelen. In 89 procent van de gevallen werd een significante verbetering van de dagelijkse taken na de operatie gemeld.

Lees ook: ‘Waardegedreven zorg kan wereldwijd wel een stimulans van data gebruiken’ 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.