Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

VBHC leidt tot aantoonbaar betere zorg in Wales en Kopenhagen

Het World Economic Forum (WEF) selecteerde vier Europese voorbeeldprojecten voor waardegedreven zorg, waaronder het programma Prudent Healthcare in Wales en een diabeteskliniek in Kopenhagen. Bij laatstgenoemde werd door middel van VBHC diabetesgerelateerde blindheid teruggebracht tot bijna nul. Het aantal diabetesgerelateerde beenamputaties nam met 8o procent af.

Het World Economic Forum zette de Global Innovation Hub for Value in Healthcare Community op om de wereldwijde invoering van waardegedreven gezondheidssystemen een boost te geven. Inmiddels zijn er vier Europese initiatieven geselecteerd, waaronder het Nederlandse Diabeter en het Health Cluster Portugal Cataract Initiative.

De twee overige voorbeeldprojecten zijn een NHS-inititatief in Wales en een nieuwe behandelmethode in een gespecialiseerd diabetes-ziekenhuis in Kopenhagen.

Chronische ziekten

De regering van het onafhankelijke Britse land Wales lanceerde in 2014 een op VBHC-basis geschoeide gezondheidszorgstrategie onder de noemer Prudent Healthcare. De afgelopen jaren heeft het project aanzienlijke verbetering gebracht voor met name chronische ziekten. De nadruk ligt op het meten van resultaten die het belangrijkst zijn voor de inwoners van Wales en het creëren van een standaard operationeel model om de ervaringen van patiënten, de kwaliteit van de zorg en de resultaten te verbeteren.

Beenamputaties

Het Steno Diabetes Center (SDCC) in Kopenhagen heeft op basis van VBHC de prognose voor diabeteszorg aanzienlijk verbeterd. Een nieuwe vorm van behandeling heeft diabetesgerelateerde blindheid tot bijna nul teruggebracht, terwijl het aantal diabetesgerelateerde beenamputaties met 8o procent is afgenomen.

Een tweede selectieronde voor de Global Innovation Hub for Value in Healthcare Community gaat binnenkort van start.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.