Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Verbeterverhaal: de patiënt betrekken op alle fronten

Met het veranderprogramma Patiëntenparticipatie zet het UMC Utrecht in op een bottom-up-verandering waarin medewerkers elkaar inspireren met goede voorbeelden.

Dit is de tiende van zestien verbeterverhalen die op Qruxx verschijnen. Naar het overzicht

Het doel is om patiëntenparticipatie op alle fronten te realiseren. In onderzoek, onderwijs, zorgpaden en de inrichting van het ziekenhuis. Een voorbeeld zijn de de multidisciplinaire klankbordgroepen met patiënten die meedenken over de zorg bij het Cancer Center. Een tweede patiënten met cerebrale parese die actief zijn in het onderzoeksproject op de afdeling Revalidatie.

Klankbordgroepen

In het UMC Utrecht Cancer Center zijn twee multidisciplinaire klankbordgroepen die structureel meedenken over de zorg in de divisie. Eén voor de adolescenten en young adults (AYA) en één voor volwassenen. In beide groepen zijn de patiënten in de meerderheid. Zij komen met verfrissende ideeën om de zorg beter te maken of worden betrokken bij projecten. Ook dan verrast hun blik zorgprofessionals.

Ambassadeurs

‘Participatie in Perspectief’ was een onderzoeksproject dat twaalf jaar geleden startte en kinderen met een cerebrale parese (CP) van één of twee jaar oud jaarlijks volgde. Marjolijn Ketelaar, onderzoeker bij de afdeling revalidatie, fysiotherapiewetenschap en sport: “Een poos geleden kregen we de kans om de kinderen weer te zien en bedachten we: nu gaan we alles samen doen.” Ook andere jongeren met CP kregen de kans om zich aan te melden en zo vormde zich uiteindelijk een team van twaalf ambassadeurs.

Lees hier het hele verbeterverhaal

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.