Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Verbeterverhaal: immunotherapie thuis is revolutie voor patiënt

Bij Project Immunotherapie Thuis kunnen patiënten van het Radboudumc met onder meer melanoom en blaaskanker ervoor kiezen thuis behandeld te worden. Dit om persoonsgerichte zorg te bieden, maar ook om toekomstige capaciteitsproblemen op te lossen.

Dit is de tweede van zestien verbeterverhalen die op Qruxx verschijnen. Naar het overzicht

In het Radboudumc, afdeling Medische Oncologie, werd eind 2016 een project opgezet om te kijken of immunotherapie thuis aan patiënten kon worden gegeven.
Internist Oncoloog Marye Boers en bedrijfsleider Erik Lambeck vertellen over het succes en de leermomenten van deze persoonsgerichte behandeling.

Zelf kiezen

Boers: “We zijn begonnen met patiënten met een melanoom en we zijn inmiddels uitgebreid naar patiënten die blaas- of nierkanker hebben, of kanker in het hoofdhals-gebied. De patiënt mag zelf kiezen tussen de dagbehandeling of de thuisbehandeling. We hebben nu zo’n 65 patiënten in hun eigen omgeving behandeld. Dat is ongeveer tweederde van de groep patiënten die in aanmerking komt voor thuisbehandeling. En de reacties zijn goed. Eén patiënt stuurde
zelfs een foto met een kerstmuts terwijl hij werd geholpen.”

Draagvlak

Volgens Lambeck was het in het eerste jaar vooral zoeken. “Een belangrijke issue was: is het veilig? Het is een hele nieuwe behandeling die we pas zo’n drie jaar kennen. We hebben dus literatuurstudies gedaan naar het moment van optreden van allergische reacties en bijwerkingen en we hebben de farmaceut
om informatie gevraagd. Tegelijkertijd onderzoek je of er draagvlak is bij artsen en verpleegkundigen. Je zit met protocollen in het elektronisch
patiëntendossier bijvoorbeeld. Hoe ga je afspraken maken met de apotheek en welke externe partij gaat de zorg thuis verzorgen? Hoe regel je die financiering? Want in eerste instantie is het duurder dan hier in huis. Met dat soort dingen ben je het eerste jaar bezig.

 

Lees het hele artikel, plus de tips uit de praktijk

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.