Dit blijkt uit onderzoek van het Nivel en Zorginstituut Nederland.
Het werkt het meest effectief om onderzoeksresultaten op basis van één dataverzameling te gebruiken om patiënten(organisaties), zorgaanbieders én verzekeraars te voorzien van de informatie die zij nodig hebben. Dit vraagt in de praktijk compromissen, maar het is niet wenselijk dat partijen allemaal hun eigen dataverzamelingen opzetten.
Bruikbaarheid
Wat betreft de resultaten verschuift de aandacht van de methodologische kwaliteit naar betekenisgeving en bruikbaarheid. Nivel-onderzoeker Dolf de Boer: ‘Tien jaar geleden lag de nadruk op het verkrijgen van goede, betrouwbare en vergelijkbare scores voor de zorgaanbieders. Dit is nog steeds belangrijk, maar we weten ook dat er meer voor nodig is om PROMs en PREMs ook echt te kunnen benutten. Denk hierbij aan het verfijnen van vragenlijsten en meetmethoden, het gebruik van de verworven informatie in de spreekkamer en het verrijken van resultaten met narratieven of klinische informatie. Hier wordt door veel partijen hard aan gewerkt. Dat belooft veel voor de toekomst.”
Prioriteren
Een belangrijke les voor de toekomst is dan ook om één gebruiksdoel te prioriteren, maar tegelijkertijd andere gebruiksdoelen niet uit het oog te verliezen. Marloes Zuidgeest, adviseur Zorginstituut Nederland: “Het idee was altijd al: één keer meten en meer keren gebruiken. Nog steeds willen veel partijen in de zorg hier naartoe. Dit betekent dat informatie voor andere doelen afgeleid is van het geprioriteerde doel. Het idee is nu: doelen combineren waar dat kan en prioriteren waar dat moet.”