Geïntegreerde zorg

‘Vaak staat de patiënt niet voorop’

Josien Veris probeert bij Reumazorg Zuidwest Nederland een one stop shop te bieden voor de patiënt. Haar geduld wordt daarbij aardig op de proef gesteld.

Volgens Josien Veris moet de ziekte een klein onderdeel van het leven zijn en het leven niet bepalen. “Je moet de patiënt leren de ziekte een plek te geven in zijn leven. Je moet de patiënt dus ook bijvoorbeeld zien in zijn hoedanigheid als werknemer, moeder, sporter of mantelzorger.”  Ze zegt dit in een interview tijdens het Executive Seminar Waardevolle zorg voor de patiënt van 23 januari

Continu geheel
Dat zou natuurlijk overal zo moeten zijn, maar helaas houdt veel zorg op bij de muren van een instelling. “Zorg moet volgens ons een continu geheel zijn. Je moet dus ook samenwerkingsrelaties hebben buiten de muren van de instelling om de patiënt op een multidisciplinaire manier goed te helpen.”

Belangenconflicten
“Ons geduld wordt daarbij aardig op de proef gesteld, maar je leert het wel. Samenwerken is lastig. Wij hadden het grote voordeel dat we helemaal opnieuw konden beginnen met een hele nieuwe visie op de zorg. We merkten daarbij wel dat er in de samenwerking met fysiotherapie, Wmo, ziekenhuizen veel belangenconflicten ontstonden. Vaak staat de patiënt niet voorop, maar dat zou wel moeten.”