Wat houdt het project in?
Het is een project van de afdeling Reumatologie van het Maasstad met een looptijd van twee jaar. Het doel is de zorgkwaliteit te optimaliseren door gezamenlijke beslissingen binnen en buiten de spreekkamer te realiseren. Eén op de negen mensen in Nederland heeft een vorm van reuma en elke dag komen er 700 mensen bij. Dat betekent dat op dit moment ruim 2 miljoen mensen dagelijks leven met pijn, stijfheid en vermoeidheid als gevolg van een reumatische aandoening. Iedereen kan reuma krijgen, op elke leeftijd. De meeste vormen van reuma zijn goed te behandelen maar (nog) niet te genezen.
Vanuit de reumapatiënten van het Maasstad Ziekenhuis is er de behoefte om meer samen te beslissen. Dat vraagt om competenties die zowel patiënt als behandelteam moeten ontwikkelen, zodat ze samen verantwoordelijk zijn voor het zorgproces. Vooral bij chronische aandoeningen is dit van cruciaal belang, omdat een duurzame relatie tussen patiënt en zorgverlener gewenst is. Er wordt hard gewerkt om de zorg dichterbij, van wachtkamer naar huiskamer te organiseren. Dit betekent dat patiënten moeten worden ondersteund om zelf de regie te kunnen voeren. Dit gebeurt door middel van (voorlichtings)bijeenkomsten, medische animaties, e-learnings, coaching applicaties en verbindingen met externe zorgverleners.
Concreet houdt dit in dat we bestaande uitkomstinformatie, afkomstig van diverse bronsystemen, verrijken met ICHOM standaardsets. Deze worden dan daadwerkelijk gebruikt bij het samen beslissen. Bovendien zijn zorguitkomsten te vergelijken door het opschalen tussen ziekenhuizen bij bestaande registers. Een beweging tot optimale gezondheidsuitkomsten bereiken we pas als zorgpartijen samenwerken en het valuatieproces ook in leeromgevingen wordt omgezet.
Het Joint Share Dataplatform en het Joint Decision Dashboard zijn zorginnovaties die de zorgkwaliteit kunnen optimaliseren. Door gebruik van het dataplatform is het mogelijk om uitkomstinformatie om te zetten in kennis en waarde. Dit zal leiden tot betere gezamenlijke beslissingen omtrent behandelopties en gezondheidsuitkomsten, doordat zowel patiënt als behandelteam toegang heeft tot betrouwbare en volledige informatie. Het dashboard is een behoefte van de reumapatiënten van het Maasstad Ziekenhuis. Zonder dashboard is uitkomstinformatie voor hen niet altijd helder en/of begrijpelijk. Daarom heeft het behandelteam van de afdeling Reumatologie in samenwerking met Business Intelligence een dashboard ontwikkeld waarin de doelmatigheid van behandelingen in een oogopslag inzichtelijk is. Behoud, verbetering van kwaliteit en duurzaamheid van de gezondheidszorg is hierbij essentieel.
Hoe gaat het een bijdrage geven aan waardegedreven zorg?
Dit project is niet alleen een technische zorginnovatie, maar vooral een sociale met als overkoepelende doelstelling het genereren van meer patiëntwaarde, actieve betrokkenheid en betere gezondheidsuitkomsten. De kracht van het project ligt in de unieke en intrinsieke samenwerking tussen patiënten, afdelingen Reumatologie (regionaal), bestaande registers, Business Intelligence, Santeon Ziekenhuizen, LUMC-sectie Besliskunde, ‘Voorlichting op Maat’ en private partijen.
De ambitie is om door middel van het project betrouwbare en volledige informatie te geven aan alle patiënten en behandelteams (multidisciplinair), zodat er gezamenlijk de best passende behandelopties aangeboden en gekozen kunnen worden. Met dit project wordt geïnvesteerd in een duurzame relatie tussen patiënt en behandelteam.
Bovendien wordt door de samenwerking met Santeon-ziekenhuizen, ingezet om klinische en voor de patiënt relevante gezondheidsuitkomsten continu te verbeteren. Daarnaast kunnen de zorguitkomsten, door het opschalen tussen ziekenhuizen en bestaande registers, worden vergeleken. Dit alles levert een bijdrage aan waardegedreven zorg.
Wie zijn de initiatiefnemers?
Dr. Deirisa Lopes Barreto, projectleider Value Based Health Care, dr. Marc R. Kok, reumatoloog en medisch manager, en dr. Angelique E.A.M. Weel, reumatoloog, voorzitter van de stuurgroep VBHC in het Maasstad Ziekenhuis.
Hoe wordt het project ingebed in uw zorgorganisatie?
Het project geeft invulling aan het strategisch medische beleidsplan 2017-2021 van het Maasstad Ziekenhuis, waarbij innovatie en VBHC belangrijke pijlers zijn. Daarnaast is er, samen met de zeven Santeon-ziekenhuizen, een gezamenlijk doel om intensief samen te werken om de patiëntenzorg te verbeteren en voorop te lopen bij nieuwe ontwikkelingen. De patiënten zijn intensief betrokken bij de doorontwikkeling van het dashboard door terugkoppeling te geven op duidelijkheid en functionaliteit.
De resultaten van dit project zullen worden ingebed binnen de organisatie, maar ook cyclisch worden geëvalueerd ter verbetering van de zorgkwaliteit en kostenbesparingen. Na afloop van het project zal een actieve samenwerking blijven bestaan met de patiënten en het patiënten panel, de technologiepartners, maar ook de erkende onderzoeksgroepen met expertisegebied samen beslissen en VBHC.
Hoe gaat de opschaling eruit zien?
Het project wordt in eerste instantie uitgevoerd binnen het specialisme Reumatologie van het Maasstad Ziekenhuis. Het streven is om op te schalen tot een ziekenhuisbreed platform, waar ook andere (Santeon-)ziekenhuizen gebruik van kunnen maken. Daarnaast zullen er eerste stappen gezet worden richting meer verbinding met de wijkzorg en andere zorgspecialisten.
Wat kunnen anderen ervan leren?
Het project voorziet in een actieve verspreiding van de opgedane kennis en ervaring over het gebruiken van uitkomstinformatie bij Samen Beslissen (bijvoorbeeld via publicaties op relevante websites en tijdens symposia). Dit bevordert dat uitkomstinformatie door meer organisaties en voor verschillende aandoeningen kan worden gebruikt bij samen beslissen. Deze best practices van het Maasstad Ziekenhuis worden actief en belangeloos gedeeld met Santeon-groep, STZ-ziekenhuizen en andere zorginstellingen.
Hoe kunnen ze eraan bijdragen?
Om met dit multidisciplinaire samenwerkingsproject het gebruik van volledige uitkomstinformatie voor het samen beslissen te versnellen, verspreiden en een blijvende werking in gang te zetten over zorginstellingen en –lijnen heen, moedigen wij geïnteresseerden aan om contact op te nemen met de projectleider. Op deze wijze kunnen we samen verkennen hoe zij betrokken kunnen worden bij dit project.
Met wie kunnen belangstellenden contact opnemen?
De projectleider, dr. Deirisa Lopes Barreto,