Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Waardegedreven ontwerp maakt soa-zorg beter en eenvoudiger

Arts-Microbioloog in opleiding en projectleider Bas Mourik wil met het project Zinnige InfectieZorg (ZIZ) van het LUMC de zorg bij de 500.000 soa-consulten die jaarlijks in Nederland plaatsvinden beter en eenvoudiger maken.

Binnen het project wordt gebruik gemaakt van decentrale diagnostiek, dat momenteel voornamelijk wordt ingezet op de spoedeisende hulp voor snelle diagnostiek van bijvoorbeeld covid-19 of griep.

E-consult

Een e-consult vervangt het voortraject met de huisarts en zorgt ervoor dat snel duidelijk is welke testen moeten worden uitgevoerd. Na het e-consult, dat inmiddels CE-gemarkeerd is als officieel medisch hulpmiddel, bezoekt een patiënt zonder afspraak de one-stop-shop. Deze wordt bemand door een soa-verpleegkundige en een laborant.

Zorgdashboard

Medische supervisie vindt op afstand plaats vanuit het LUMC en in het zorgdashboard komen alle verzamelde data samen. Door een veilige koppeling tussen het e-consult en het zorgdashboard op locatie staat alles bij binnenkomst al klaar. Na afname van materiaal, voert de laborant alle testen direct uit. In afwachting van de uitslag voert de soa-verpleegkundige een gesprek en na afloopt kan diegene eventuele behandeling direct toedienen.

Waardegedreven ontwerp

Elk zorgpad wordt volgens de principes van waardegedreven zorg geëvalueerd, geregistreerd en gebruikt om te verbeteren. “Daarnaast kunnen we op deze wijze ook betrouwbare data aanleveren aan het RIVM voor landelijke surveillance doeleinden”, aldus Mourik.

Mourik: “Wij hebben er sterk op ingezet om niet alleen het testen, maar het hele zorgpad goed te borgen met sterke ict-oplossingen en een waardegedreven ontwerp. Het uitvoeren van kwalitatief goede testen is hierin zeker niet de moeilijkste stap. Die enorme testcapaciteit elders zit nog steeds vast in centrale laboratoria, terwijl bij ons de kracht in kleine, eenvoudig ingerichte decentrale labruimtes zit, dicht bij de patiënt.”

Schaalbaar

Als het project eenmaal loopt, is het volgens Mourik vrij schaalbaar. De werkwijze met kleinere decentrale laboratoria, e-health en medische supervisie op afstand is ontworpen om eenvoudig uit te breiden.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.