Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Waardegedreven zorg bij meerderheid NVZ-leden onderdeel van strategie

Waardegedreven zorg staat hoog op de agenda bij zorginstellingen. Acht op de tien NVZ-leden heeft concrete doelstellingen geformuleerd om samen beslissen een vast onderdeel van het zorgproces te maken. Dat blijkt uit de scan Waardegedreven zorg die de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen heeft uitgezet onder haar leden.

In totaal hebben 52 zorginstellingen de scan Waardegedreven zorg volledig ingevuld. Tweederde van de deelnemers heeft een visie voor waardegedreven zorg opgesteld die deels onderdeel uitmaakt van de organisatiestrategie. Ook doen instellingen verschillende activiteiten om waardegedreven zorg te bevorderen. Een derde doet wel activiteiten die te maken hebben met samen beslissen, maar zonder geformuleerde visie.

Concrete doelstellingen

Acht op de tien instellingen heeft concrete doelstellingen geformuleerd voor samen beslissen. De meest gebruikte instrumenten zijn samen beslissen op basis van uitkomstinformatie, het gebruik van de drie goede vragen en gebruik van keuzehulpen.

Verbetercyclus

Uitkomstinformatie is bij een derde van de respondenten vast onderdeel van de verbetercyclus: resultaten worden structureel besproken, hierop worden acties ondernomen en het resultaat wordt geëvalueerd.

Structureel gebruik van Patient Reported Outcome Measures (PROMs) is nog beperkt. Grootste knelpunt dat wordt genoemd is de benodigde ict.

Instrumenten

Er zijn verschillende instrumenten beschikbaar voor ziekenhuizen om samen beslissen en leren en verbeteren verder vorm te geven. Zo bevat het Kennisplatform Uitkomstgericht Zorg praktijkvoorbeelden Samen Beslissen, en kunnen instellingen via het platform een hulpvraag indienen voor een coach of ambassadeur. Door uitkomstinformatiesets en de benodigde ict te regelen, participeert de NVZ in het programma Uitkomstgerichte zorg.

Patiëntervaringen

Zes op de tien instellingen meet de tevredenheid van patiënten bij samen beslissen. Vrijwel alle instellingen maken ook gebruik van patiëntervaringen om te leren en verbeteren. De NVZ biedt haar leden vanaf 2022 de mogelijkheid om patiëntervaringen te gaan meten met een generieke vragenlijst, zodat het mogelijk is om de eigen resultaten te vergelijken. In 2022 volgt er een nieuwe scan Waardegedreven zorg.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.