In totaal hebben 52 zorginstellingen de scan Waardegedreven zorg volledig ingevuld. Tweederde van de deelnemers heeft een visie voor waardegedreven zorg opgesteld die deels onderdeel uitmaakt van de organisatiestrategie. Ook doen instellingen verschillende activiteiten om waardegedreven zorg te bevorderen. Een derde doet wel activiteiten die te maken hebben met samen beslissen, maar zonder geformuleerde visie.
Concrete doelstellingen
Acht op de tien instellingen heeft concrete doelstellingen geformuleerd voor samen beslissen. De meest gebruikte instrumenten zijn samen beslissen op basis van uitkomstinformatie, het gebruik van de drie goede vragen en gebruik van keuzehulpen.
Verbetercyclus
Uitkomstinformatie is bij een derde van de respondenten vast onderdeel van de verbetercyclus: resultaten worden structureel besproken, hierop worden acties ondernomen en het resultaat wordt geëvalueerd.
Structureel gebruik van Patient Reported Outcome Measures (PROMs) is nog beperkt. Grootste knelpunt dat wordt genoemd is de benodigde ict.
Instrumenten
Er zijn verschillende instrumenten beschikbaar voor ziekenhuizen om samen beslissen en leren en verbeteren verder vorm te geven. Zo bevat het Kennisplatform Uitkomstgericht Zorg praktijkvoorbeelden Samen Beslissen, en kunnen instellingen via het platform een hulpvraag indienen voor een coach of ambassadeur. Door uitkomstinformatiesets en de benodigde ict te regelen, participeert de NVZ in het programma Uitkomstgerichte zorg.
Patiëntervaringen
Zes op de tien instellingen meet de tevredenheid van patiënten bij samen beslissen. Vrijwel alle instellingen maken ook gebruik van patiëntervaringen om te leren en verbeteren. De NVZ biedt haar leden vanaf 2022 de mogelijkheid om patiëntervaringen te gaan meten met een generieke vragenlijst, zodat het mogelijk is om de eigen resultaten te vergelijken. In 2022 volgt er een nieuwe scan Waardegedreven zorg.