Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Waardegedreven zorg kan krachtig instrument zijn’

Met de juiste ingrediënten bij elkaar is waardegedreven zorg een krachtig instrument om de kwaliteit van de zorg voor de patiënt te verhogen. Dat zei Willem Jan Bos op 15 maart 2019 in zijn oratie als bijzonder hoogleraar Nefrologie: uitkomsten van zorg.

Uiteindelijk moet waardegedreven zorg volgens hem leiden tot een betere kwaliteit van zorg die is georganiseerd rondom de patiënt. Daarbij draait het steeds om de vraag wat de patiënt belangrijk vindt, aldus Bos in zijn Oratie.

Goede vragen

Hij zich in dit verband af of PROMs wel altijd de goede vragen stellen.”De  meest gebruikte PROMs bevragen de kwaliteit van leven gezien vanuit een medisch perspectief. De vraag wat relevante uitkomsten zijn wordt in het algemeen verschillend beantwoord door patiënten en artsen. Artsen noemen de lengte van leven vaak als belangrijkste uitkomstmaat, gevolgd door medische complicaties. Voor patiënten is de kwaliteit van leven belangrijker.

Implementatie

In het LUMC gaat Bos zich met een werkgroep bezighouden met de implementatie van waardegedreven zorg. Er wordt een start gemaakt met het inrichten van zorg rond patiënten met een specifieke aandoening.

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.