Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Waardegedreven zorg realiseren we alleen als we er samen aan werken’

“Als we echt willen zorgen voor meerwaarde in de zorg, moeten we allemaal van en met elkaar willen leren. Dat vraagt om flexibiliteit, de wil om samen te werken, én vertrouwen. Alleen dan kunnen we echt stappen maken binnen value based healthcare.” Dat zegt Sabine Koken, directeur Market Acces en Strategic partnerships bij AbbVie.

VBHC is waardevol maar complex …
“De waarde in waardegedreven zorg zit aan de voor- én de achterkant. Hoe efficiënter we zorg organiseren, hoe betaalbaarder het wordt. En hoe beter we innovaties inzetten en evalueren, hoe beter de behandelresultaten worden. Tegelijkertijd moeten we wel blijven meten hoe patiënten zelf de zorg ervaren. Super efficiënte zorg met gemiddeld genomen goede klinische resultaten, leidt echt niet altijd tot de best mogelijke uitkomsten voor de patiënt. Het is belangrijk continu dat evenwicht te zoeken. Iedere patiënt is een individu, met een eigen ziekteproces, -beleving en privésituatie. Ruimte voor maatwerk moet er dus altijd blijven. Zodat we de zorg voor iederéén beter maken.”

… daarom delen we kennis
“De rol van AbbVie is simpel: die van kennispartner, verbinder en facilitator. We zijn een biofarmaceutisch bedrijf. In eerste instantie bedenken en maken we innovatieve geneesmiddelen. Deze middelen zijn pas echt effectief als de zorgketen er omheen klopt. We hebben veel expertise in de ziektegebieden waarin we werkzaam zijn. Samen met zorgprofessionals kijken we naar het totale plaatje. Met als vertrekpunt: de patient journey.”

“Een voorbeeld. Hidranitis Supperativa (HS) is een chronische, invaliderende huidziekte die  een op de 100 Nederlanders treft. Gemiddeld wachten patiënten zeven  jaar op de diagnose. Met diverse betrokken partijen zijn we hierover in gesprek gegaan. Het heeft uiteindelijk geleid tot een multidisciplinair zorgpad, ontwikkeld door de beroepsgroep, dat nu uitgerold gaat worden en waarmee de kwaliteit en efficiënte van HS zorg wordt geoptimaliseerd.”

… en we koppelen partijen aan elkaar
“Doordat  we in heel veel ziekenhuizen komen en actief zijn in veel ziektegebieden, zien we veel. We zien wat er gebeurt in de zorg en krijgen ook veel mee via ons internationale netwerk. En dus ook wie een wiel probeert uit te vinden dat een ander al heeft of juist wil hebben. We koppelen met veel plezier artsen aan elkaar, of hele afdelingen, verschillende ziekenhuizen en bedrijven. En we ondersteunen goede initiatieven. Of het nu gaat om het in kaart brengen van patiënt journeys, het ontwikkelen van een app zodat patiënten thuis hun ziekte kunnen monitoren, of het opzetten van videoconsulting. We stellen hierbij de vraag: hoe draagt het bij aan de zorgketen, wat levert het op voor de patiënt en hoe meten we dat? “

Zo zorgen we samen voor betere zorg
“Er verandert momenteel veel in de gezondheidszorg. Basiszorg verschuift meer naar buiten het ziekenhuis. En ziekenhuizen specialiseren zich steeds meer. Mooie ontwikkelingen die mede zijn ingegeven door de wens om waardegedreven zorg te bieden. Deze veranderingen vragen om meer samenwerking. Tussen specialisten onderling, en tussen ziekenhuizen met dezelfde én met andere specialisaties. En met alle andere spelers. We moeten elkaar vinden in de gezamenlijke ambitie de zorg nóg beter te maken. Voor iedereen. Ziekenhuizen, artsen, verzekeraars, belastingbetalers en vooral: patiënten. En dat lukt alleen als we daar samen aan werken

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.