Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Waardegedreven zorg verdient vaste plek in zorgopleidingen

Bijna ieder ziekenhuis doet wel iets met waardegedreven zorg, maar brede kennis over wat dat inhoudt en hoe je er precies mee werkt ontbreekt vaak. Het is belangrijk om het een plek te geven in opleidingen voor zorgprofessionals.

Met dit doel presenteerde de Linnean-werkgroep Onderwijs en Opleiden de paper ‘Waardegedreven zorg: een noodzakelijke basis in de opleiding van zorgprofessionals’.

Paul van der Nat programmamanager value based healthcare in het St. Antonius Ziekenhuis en Anne Stiggelbout, hoogleraar medische besliskunde aan het Leids Universitair Medich Centrum, zijn twee van de auteurs van het stuk.

Beperkte groep

Van der Nat: “In Nederland zijn we in vergelijking met andere landen relatief ver met waardegedreven zorg, maar het initiatief ligt nog steeds bij een beperkte groep enthousiaste mensen. Om waardegedreven zorg een structurele plek te geven, helpt het enorm als iedereen die in de zorg werkt de basis van het concept liefst al in de opleiding of anders in nascholing meekrijgt.”

Dezelfde bril

Het is belangrijk dat zorgprofessionals door dezelfde bril naar de zorg kijken. Naast het leveren van goede zorg vanuit je eigen discipline is het van belang als multidisciplinair team samen verantwoordelijkheid te nemen voor de integrale kwaliteit van zorg.”

De paper maakt voor het onderwijs onderscheid tussen principes, implementatie en randvoorwaarden. Stiggelbout: “Niet iedereen hoeft meteen alles te weten. Leer professionals in opleiding om te beginnen bij de patiënt. Daar omheen organiseer je het zorgpad zo efficiënt mogelijk zodat we ook met zijn allen minder geld verspillen en dat levert waarde op. Betere uitkomsten voor de patiënt, betere patiëntervaring tegen dezelfde of lagere kosten.”

Meerjarig traject

De implementatie is natuurlijk ook belangrijk, maar die is volgens Van der Nat secundair. “Waardegedreven zorg is een meerjarig traject. Eerst moet een grote groep weten waar we mee bezig zijn. Niet iedere arts of verpleegkundige hoeft meteen te leren hoe je waardegedreven zorg implementeert. Dat is meer iets voor vervolgopleidingen of nascholingen.”

In de paper is een suggestie gedaan welke onderdelen van waardegedreven zorg in welke opleiding een plek zouden moeten krijgen. Van der Nat: “Wat ik heel mooi vind, is dat waardegedreven zorg in Nederland concrete invulling heeft gekregen. De theorie van waardegedreven zorg kan dan ook direct worden toegelicht met Nederlandse succesverhalen uit de praktijk.”

Stoppen met zorg opleggen

Stiggelbout benadrukt dat hierbij steeds de patiënt centraal moet blijven staan. “Het gaat om de patiënt. Die verliezen we soms zelfs uit het oog in al onze pogingen om de zorg waardegedreven te maken. Dan zijn we ook weer met onszelf bezig. Wat we professionals willen leren, is om zorg te verlenen die zinnig is en die past bij de patiënt. We moeten stoppen met zorg opleggen.”

Verwerken in curriculum

Matthijs van der Linde, projectleider Linnean Initiatief en mede-auteur van de paper: “We hopen dat dit advies wordt opgepikt door universiteiten, hogescholen, business schools en andere opleidingsinstituten. En dat ze het verwerken in het curriculum van de opleidingen, bij- en nascholingen. Een alternatief is om bepaalde modules facultatief aan te bieden.”

Mocht u naar aanleiding van dit artikel of de paper vragen hebben voor het Linnean Initiatief, dan horen zij die graag via linnean-initiatief@zinl.nl

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.